Dags för den misstänkta mannen att vittna i Nigeriabrevsrättegången. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst
Dags för den misstänkta mannen att vittna i Nigeriabrevsrättegången. Foto: Evelina Myrbäck/Sveriges Radio.

Nigeriabrevshärvan: Den misstänkte avfärdar bevisningen

Evelina Myrbäck rapporterar från rättegången
1:11 min

I dag, torsdag, var det dags för den misstänkte 36-åriga trollhättebon att förhöras i den så kallade Nigeriabrevsrättegången, en av Sveriges största bedrägerihärvor.

Rättegången är redan inne på sin femte dag när den misstänkta mannen får ge sin version av vad som hände.

Han är misstänkt för att ligga bakom en härva som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser.

Det handlar om förberedande för att skicka ut så kallade Nigeriabrev, kontokortsbedrägerier och att han lurat företag att betala fakturor till konton som han själv kontrollerar.

En stor del av åklagarens bevisning kommer från de datorer som hittats hemma hos mannen, det är också kring dem som dagens förhör kretsat.  

36-åringen är samlad, lugn och mångordig när han förklarar att polisens utredning brister. Enligt honom hade han ett tiotal datorer hemma, men bara tre av dem var hans.

Åklagarens bevis som han ställts inför har helt enkelt kommit från datorer som inte är hans, de har varit i hans hem eftersom han genom sitt företag lagar datorer åt andra, förklarar den misstänkta mannen.

Han menar också att anledningen att hans svar i förhören inte alltid stämmer är den press det var att sitta häktat under lång tid, samtidigt som han hade svårt att få information om hur hans nyförlösta fru mådde.

– Det var först när jag släpptes [från häktet] som tanken slog mig att det var fler än tre datorer som de tog. Det var då jag visste att de flesta frågor som de ställde till mig inte var relaterade till mina egna datorer.

Rättegången förväntas ta ytterligare sex dagar.

Evelina Myrbäck
evelina.myrback@sverigesradio.se
0522-67 00 57

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".