Benny Johansson. Foto: Evelina Myrbäck/Sveriges Radio.
Benny Johansson. Foto: Evelina Myrbäck/Sveriges Radio.

MS-sjuke Benny får inte längre träna på rehab

”Skulle jag inte träna skulle jag troligtvis suttit i rullstol nu”
2:56 min

I drygt sex år har MS-sjuke Benny Johansson i Ed tränat på Närhälsans rehabmottagning, precis som många andra i regionen. Men efter ett nytt beslut är han inte längre välkommen till en träning som är livsviktigt för honom.

Även i Åmål är vi drabbade, vi är minst ett 30-tal som inte får träna med månadskort. Vi vill fortsätta som vanligt, för vanliga gym passar inte oss alla.

Benny bjuder på kaffe hemma i det vita trähuset i Ed. Han drar upp tröjan på höger arm och visar tatueringen av en monstertruck på armen, den vittnar om livet innan MS-diagnosen för sex år sedan.

Men sedan kom sjukdomen som försvagade kroppen, gjorde honom tillfälligt blind och han hamnade i rullstol en längre tid.

– Om inte jag skulle hålla på och träna så skulle jag troligtvis suttit i rullstol nu och kanske behövt hjälp av kommunen med vård. Jag vill inte det.

Tack vare träningen har han återfått förmågan att gå. Flera dagar i veckan ända sedan han blev sjuk har han tränat på Närhälsans rehabmottagning. Men efter sista mars är han inte längre välkommen att träna.

Så för Benny försvinner nu handcykeln, de lätta vikterna, gåbandet och den kunniga personalen som förstår just hans behov. Nu är han istället hänvisad till de vanliga gymen, något som oroar honom.

– Där är jag ju ensam, och jag litar inte på mig själv att vara ensam överallt. För det kan hända något och jag ramlar ibland. Sedan har de mycket tuffare grejer.

Helen Andersson är primärvårdschef för Rehab och den som är ansvarig för beslutet, hon kan inte svara på vad just Benny nu ska göra.

– Det jag kan svara på är ju mer generellt, de enskilda personerna i detta får ha kontakt med sin fysioterapeut för att se hur man ska lösa det för just varje enskild, säger hon.

Men det innebär inte att Benny Johansson kan fortsätta träna på Närhälsan, utan den ska bara vara till för tidsbegränsad rehabmottagning.

Bara på Närhälsan i Ed är de runt femtio personer som efter sista mars inte längre får träna där. Vi har varit i kontakt med flera personer på andra orter som inte heller längre är välkomna att träna på Närhälsan rehab, något som oroar dem.

Men hur många som faktiskt drabbas vet ingen, det var inte information som togs fram innan beslutet fattades.

Tidigare har den politiska ledningen i regionen gett tjänstemännen ett uttalat uppdrag att erbjuda träningskort på flera orter. Men förra året försvann det uppdraget och det blev i praktiken fritt fram för tjänstemännen att plocka bort det, vilket de också gjorde.

Enligt Helen Andersson, ansvarig för beslutet, finns det tre skäl till att hon gjorde det: dels att de vill fokusera på sjukvård och inte friskvård, att det finns frågetecken kring vem som har ansvaret för de som tränar och att man inte ska konkurrera med privata gym.

– Vi har gjort en mängd ställningstaganden till vad vi tror är det bästa både på lång och på kort sikt. Där har vi väldigt tydligt valt att fokusera på vårt sjukvårdsuppdrag, menar hon.

Nu hoppas Benny att beslutet att dra in träningskorten ändras så han kan fortsätta med den träning som är livsviktig för honom.

– Jag vill kunna vara med mina barn och barnbarn ute och vara lite människa. Jag är 51 år, så jag är inte hur gammal som helst heller.

Påverkas du också av beslutet att dra in träningskorten? Du kan skriva till oss på Facebook.

Tipsa Agenda-redaktionen

Hör av dig till Elisabeth Cederblad, Cecilia Bergil och Oskar Lodin i P4 Västs Agenda-redaktion om du har tips som du vill att vi ska titta närmare på.

Mejla: agenda.vast@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".