Nior på Fridaskolan i Uddevalla. Från vänster Said Kassem, Muhammed Chaath, Armend Shillova, Mathilda Eskilsson och Emmie Ahl. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.
Nior på Fridaskolan i Uddevalla. Från vänster Said Kassem, Muhammed Chaath, Armend Shillova, Mathilda Eskilsson och Emmie Ahl. Foto: Jörgen Winkler/Sveriges Radio.

Så tänker niorna om valet till gymnasiet

"Man vill inte välja en skola med dåliga rykten"
1:34 min

Det är många valmöjligheter niorna står inför när de ska bestämma vilket gymnasium de vill gå på.

Utbudet av linjer och skolor är stort och valet blir ofta avgörande för framtiden, men det som avgör vilken skola niondeklassaren kommer att gå i till hösten kan se mycket olika ut.

– Jag hade velat gå på Fridaskolan i Vänersborg men så kände jag att jag inte orkade pendla varje dag aå då fick det bli Agneberg, säger Emmie Ahl.

Emmie Ahl som går på Fridaskolan i Uddevalla, en friskola som inte har något gymnasium, bara förskola och grundskola. För Emmie blev det alltså istället Agneberg som har just den kombination av ämnen som hon vill läsa.

För Mohammed Chath var motiven liknande.

– Det var ju ett självklart val liksom, det ligger nära här i Uddevalla, jag orkar inte pendla, säger Mohammed Chaath.

Mohammed har valt Östrabogymnasiet som tillhör Uddevalla kommunala gymnasieskola och som i en av sina broschyrer poängterar att ”alla pengar går till din undervisning” och ”Vi har inga vinstkrav”.

Och efter konkursen för John Bauergymnasiet, som också fanns i Uddevalla, och diskussionen om vinster i välfärden, så spelar det också roll för en del elever tror Armend Shillova.

– Ja självklart man vill inte välja en skola som har dåliga rykten eller man känner att det går dåligt för den, säger Armand Shillova.

Däremot inte för Said Kasem som valt Plusgymnasiet som han tycker verka en trevlig skola och som han hört bra saker om.

Skolan berömmer sig själv om att den ligger i framkant med digitala verktyg och gör ett nummer av att alla elever får en egen dator eller surfplatta. Och sådana lockelser kan betyda en del tror Said.

– Alltså vissa kan väl börja för att man vill ha en dator, det beror på, säger Said Kassem.

Att välja gymnasium är inte alltid ett helt enkelt val för eleverna och deras föräldrar när utbudet är så stort. Och till slut behöver inte beslutet vara alltför genomtänkt. Och som som förälder så kan man ju fundera som Matilda Eskilsson menar att hennes gör.

– De skiter typ i vad jag går i för gymnasium bara jag vill det typ, säger Mathilda Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".