Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Benny Johansson och Jonas Andersson (FP). Foton: Sveriges Radio.
Benny Johansson och Jonas Andersson (FP). Foton: Sveriges Radio.

Varför slutar rehab med träningskort?

Jonas Andersson (FP) och Benny Johansson om träningskorten på Rehab
18 min

MS-sjuke Benny Johansson från Ed, och många andra, får på grund av ändrade regler inte längre köpa träningskort och träna på rehabmottagningen.

Gymmet på rehabmottagningen får inte konkurrera med privata aktörer. Så säger i alla fall regionens tjänstemän som tack vare nya politiska riktlinjer har kunnat ta beslutet om att dra in träningskorten på rehabmottagningar i regionen.

Jonas Andersson (FP) är regionråd och menar att alla har rätt till rehabiliteringsvård och att uppnå sina träningsmål. Men när de är uppfyllda bör patienterna söka sig till privata gym.

– När den (vårdplanen) upphör är det upp till den enskilda patienten att också ta sitt eget ansvar för att kunna genomföra sin träning, säger han.  

– Men jag är ju kroniskt sjuk, jag blir ju aldrig bra, poängterar Benny Johansson och menar att för honom är alternativet med privata gym inte rimligt. I Ed, där han bor, finns det inte gym som erbjuder den träning som han behöver.

Möjligheten att träna på Närhälsans rehabmottagningar är inget som har funnits på alla orter, utan det har varit främst i Dalsland och norra Bohuslän, och Jonas Andersson menar att uppdraget måste se likadant ut över hela regionen. Men han gläntar ändå på dörren till förändring:

– I min roll som jag har med det övergripande ansvaret för hur rehabiliteringsverksamheten är utformad så har jag inga som helst problem med om Närhälsan önskar erbjuda den här servicen till sina patienter, men det är ett beslut som de måste fatta precis som en privat vårdentreprenör, säger han.

I ljudklippet hör du Jonas Andersson (FP), frågas ut av bland annat Benny Johansson, om de ändrade reglerna på Rehab.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".