Tanum ser chansen att växa med flyktingströmmen

2:23 min

I Tanum innebär den ökande flyktingströmmen en möjlighet att växa. Förhoppningen är att så många som möjligt ska stanna. Men utmaningen är att lösa bostadsfrågan.

Sammanlagt tog Tanum emot 51 flyktingar från Syrien och Afganistan förra året –  20 enligt avtal med Migrationsverket och 31 som flyttade till ett eget boende eller kom som anhöriga.

Azeel Ammouri och hennes man Maher Saleh kom till Tanum under förra året och bor nu i en lägenhet i Fjällbacka. Båda två trivs och tycker att det känns tryggt för barnen.

– Skolan är bra och lärarna är väldigt snälla och bra för våra barn säger Azeel.

De flesta som kom under förra året är, liksom Maher och Azeel, barnfamiljer som nu bor i Fjällbacka och i Tanumshede.

I Tanum räknar kommunen, som i resten av landet, med ett kraftigt ökat flyktingmottagande de närmaste åren, dubbelt så många redan i år.

Bosse Hedström, avdeldningshef inom flyktingverskamheten i Tanum, säger att det är en utmaning för kommunen att klara mottagandet på ett bra sätt, för att så många som möjligt ska stanna.

Svårast är att lösa bostadsfrågan.

Det kommunala bostadsbolaget Tanumsbostäder AB planerar att bygga 10-30 nya lägenheter per år fram till 2020, i bästa fall räcker det men för i år ser det kärvt ut eftersom byggandet inte riktigt kommit igång.

Bosse Hedström säger att en utväg kan bli att kommunen köper bostäder.

– För att kunna nå upp till vårt mottagande enligt avtal.

Fatjon Peci, som är integrationssamordnare i kommunen, lyckades hitta lägenheter till alla som kom förra året – via allmännyttan, privatpersoner och annonser – det brukar lösa sig säger han.

– Det gäller att ha bra fantasi och leta där man minst anar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista