Gunnar Lidell, kommunalråd (M) i Vänersborg. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Gunnar Lidell, ordförande för moderaterna i norra Älvsborg. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Moderaterna i Norra Älvsborg vill utesluta Therese Karlsson

”Hon var inte nominerad av Moderaterna”
1:39 min

I går kväll beslutade förbundsstyrelsen för Moderaterna i Norra Älvsborg att stöjda Bengtsforsmoderaternas krav på att Therese Karlsson utesluts ur partiet.

Den infekterade konflikten bland moderaterna i Bengtsfors fortsätter. Sedan tidigare har Moderaterna i Bengtsfors beslutat att de vill att Therese Karlsson utesluts ur partiet.

I går var frågan uppe på förbundsstyrelsens för Norra Älvsborgs bord. De valde att gå på Bengtsforsmoderaternas linje.

– Jag tycker naturligtvis att det är tråkigt. Moderaterna är ju mitt parti och jag har ju levt och kämpat för moderaterna nu under ganska många år så det är ju klart att det är många år av mitt liv, säger Therese Karlsson.

Bakgrunden till konflikten finns sedan innan valet. Therese Karlsson var Moderaternas förstanamn i Bengtsfors men åkte sedan ner vid ett nomineringsmöte. Moderaten Stig Bertilsson blev då etta. Therese Karlsson lyckades ändå ta sig in i kommunfullmäktige genom personröster.

Men vid det första fullmäktigemötet efter valet så skulle posten som vice ordförande i kommunfullmäktige utses. Oppositionens förslag var Stig Bertilsson.

Under kvällen föreslogs också Therese Karlsson och i en sluten omröstning blev hon vald. Det är för att hon accepterade detta som Moderaterna i Bengtsfors vill ha henne utesluten.

– Vi tittar på den här rena sakfrågan när hon gjorde sig till redskap för motståndarsidan i Bengtsfors och blev vald mot sin grupps vilja, säger Gunnar Lidell ordförande för Moderaterna i Norra Älvsborg.

Hon blev ju ändå demokratiskt vald?

– Ja, men hon var inte nominerad av Moderaterna, hon var heller inte vald av den samverkande oppositionsgruppen i Bengtsfors.

Så ni menar att det inte är okej att bli demoktatiskt vald för att det är emot partiets vilja?

– Ja, enligt den arbetsordning vi har så ska man rätta sig efter vad sin egen fullmäktigegrupp beslutat.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".