Emma Nohrén (MP). Foto: Privat.
Emma Nohrén (MP). Foto: Privat.

Emma Norén (MP) om betygen: Vi har inte lagt oss

”Jag tror våra väljare är nöjda”
1:07 min

Trots att Miljöpartiet var starkt kritiskt till tidiga betyg under valrörelsen, tycker riksdagsledamoten och miljöpartisten Emma Norén att dagens överenskommelse mellan Alliansen och regeringen om betyg på försök i fyran är bra.

2017 inleds ett försök med betyg från årskurs fyra. Det står klart efter en ny överenskommelse mellan regeringen och Alliansen, som presenterades i dag.

Det handlar om ett försök där max 100 frivilliga skolor runt om i landet får prova att sätta betyg i fyran. Försöket ska påbörjas 2017 och 2020 kommer det genomföras en utvärdering för att se hur det har gått.

Trots Miljöpartiets kritiska hållning till tidiga betyg tycker inte riksdagsledamoten Emma Norén (M) från Lysekil att de har lagt sig i frågan.

– Alternativet var ju att de borgerliga hade ett lagförslag om att det skulle bli en ändring i skollagen och införa betyg från fjärde klass, säger hon.

– Så i stället för att ha betyg i landets alla 4909 grundskolor så kan det nu bli på prov i runt 100 skolor. Sedan ska hela betygssystemet utvärderas år 2020 och då är den här försöksverksamheten en del av det.

Är det rätt att utföra försök på skolelever?

– Det kommer att vara frivilligt att införa detta. Det ska ske i samråd med föräldrar.

Under valrörelsen var ni väldigt kritiska till tidiga betyg – vad skickar den här uppgörelsen för signal till era väljare?

– De är nog glada att vi såg till att det inte blir betyg i årskurs fyra för alla, säger Emma Norén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".