Skaraborgs tingsrätt
Skaraborgs tingsrätt. Foto: Mats Öfwerström / Sveriges Radio

Dömd serievåldtäktsman från Bohuslän misstänks för nya sexbrott

En man från Bohuslän som har avtjänat ett flerårigt fängelsestraff för flera fall av våldtäkt misstänks nu för nya brott.

Mannen dömdes 2008, när han var i 25-årsåldern, till sju års fängelse för flera fall av våldtäkt och försök till våldtäkt. De drabbade kvinnorna var i åldrarna 17 till 81 år.

Mannen hade ett jobb där han reste och våldtäkterna begicks på flera orter i Västsverige, däribland Munkedal, Uddevalla och Göteborg.

Han dömdes bland annat för grov våldtäkt efter att ha tagit sig in i en 81-årig kvinnas hus på natten och sedan våldtagit henne.

Nu misstänks mannen för två fall av sexuellt ofredande av flickor på ett badhus i Skövde.

– Han är misstänkt för att ha försökt dra ner deras badbyxor, säger kammaråklagare Britt-Marie Johansson till P4 Väst.

Åklagaren ville få honom häktad, bland annat med motiveringen att det finns risk för att mannen kan fortsätta begå brott. 

Men tingsrätten gick inte på åklagarens linje utan släppte honom på fri fot i brist på bevis. 

– Jag kommer inte att överklaga tingsrättens beslut, säger åklagaren.

Mannen är dock fortfarande misstänkt för brotten och utredningen fortsätter. Polis och åklagare ska också se om det finns andra ouppklarade brott som går att knyta till mannen, som är från norra Bohuslän.

– Det är något vi tittar på, säger Britt-Marie Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".