Näl i Trollhättan. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Näl i Trollhättan. Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Sjukhusdiakon: Anhöriga måste få ta farväl även på helger

"Viktigt att förstå att det verkligen har hänt"
1:37 min

Sedan några månader tillbaka kan inte anhöriga ta avsked av avlidna som förts till bårhuset på NÄL under helger.

Sjukhuskyrkans personal får inte längre hämta en kropp ur kylrummet, som de gjort ända sedan Näl byggdes.

Sjukhusdiakon Svante Classon hoppas problemet löses snabbt, för en del anhöriga behöver verkligen ta farväl av den döda så fort som möjlig, säger han.

– För vissa är det jätteviktigt att få klart för sig att det verkligen har hänt och att den döda inte bara sover.

Det är särskilt viktigt när det finns barn med bland de sörjande att man får ta avsked tidigt, menar Svante Classon, för barn har ofta de tankarna.

– Då är det viktigt att man får reda på att det är sant, att kroppen är kall och inte kommer tillbaka.

Sedan slutet på november har anhöriga till mellan 20 och 30 avlidna tvingats vänta tilll första vardag innan de kunnat ta ett sista farväl. Det kan gälla anhöriga som bor långt bort och inte hinner fram innan den döda måste flyttas från avdelningen till kylrummet eller till döda som flyttats till bårhuset från en plats utanför sjukhuset.

Det är sjukhuspersonal som ska flytta döda från kylrummet, säger ledningen. I alla år, ända sedan NÄL byggdes, har frivilliga från sjukhuskyrkan skött det på helgerna, men i höstas blev det stopp, säger sjukhusdiakon Svante Classon.

– Det är väl ingen som har vetat och förstått vad vi har gjort i vårt arbete, så när sjukhusledningen fick reda på det tyckte de att det här ska sjukhuspersonal sköta och inte sjukhuskyrkans personal.

– Det kan vi hålla med om, i och för sig, säger Svante Classon.

Men han tycker att en lösning på problemet brådskar och hoppas att anhöriga snart kan få ta ett sista farväl på bårhuset, även på helger.

Stabschefen Ann-Sofi Rundberg säger till P4 Väst att man arbetar på en lösning, både i NU-sjukvården och i regionen. Det gäller att reda ut vilka i samhället som har ansvaret på bårhusen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".