Bild på Linnea Lindgren.
Linnea Lindgren. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Fler unga män behövs som samhällsguider i Uddevalla

"Många flyktingar är unga män"
4:23 min

Det är många som vill hjälpa nyanlända in i samhället. Men en grupp fattas.

Sedan en tid kan frivilliga i Uddevalla anmäla sig som samhällsguider. Då paras man ihop med någon som nyligen kommit till Sverige som har liknande bakgrund, familjesituation eller intresse. ´Tanken är att få en väg in i det svenska samhället och gemenskapen.

– Det är många som har visat intresse. Hittills har över 100 personer hört av sig, både nyanlända och svenskar, säger Linnea Lindgren på Uddevalla kommun som är samordnare för projektet.

Nyfikenheten på andra människor och deras kultur och viljan till att hjälpa till där det behövs är drivkraften hos många som anmält sig som guider. Dessutom är det ovanligt många barnfamiljer som hört av sig.

– I vanliga fall är det mest unga och äldre som anmäler sig till ideellt arbete, men i det här fallet är det många kvinnor mellan 30 och 50. Anledningen är nog att det här inte kräver så mycket mer än att man träffas och gör saker tillsammans.

Men en grupp skulle hon vilja ha fler ansökningar från;

– Det fattas unga och medelålders män, upp till 50 år, säger Linnea Lindgren.

Mer om samhällsguider kan du läsa på Uddevalla kommuns hemsida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".