"Vi förlorade allt, arbete, bil och hus berättar Majeda Ghwine som är i Brålanda tillsammans med sonen Subhe Ghazal, hans hustru Batol Haman och deras son. Foto Jörgen Winkler Sveriges Radio
"Vi förlorade allt, arbete, bil och hus berättar Majeda Ghwine som är i Brålanda tillsammans med sonen Subhe Ghazal, hans hustru Batol Haman och deras son. Foto Jörgen Winkler Sveriges Radio

Kulturkafé blev succé för flyktingar i Brålanda

"De ger oss lika mycket som vi kan ge till dem"
1:35 min

När den första större gruppen flyktingar kom till Brålanda i höstas såg kyrkan där ett behov och öppnade kulturkafé.

Det var diakonen Britta Johansson som tog initiativ till ett kulturkafé i församlingshemmet som nu blivit en regelbunden aktivitet med möte varje måndag.

– Svenska vänner det var det viktigaste tyckte vi, säger Britta Johansson, som drog i gång ett första möte i december.

Det blev inga långa förberedelser inför starten för julen närmade sig och för att inte vårt firande skulle vara alltför främmande så sattes det igång med pepparkaksbak på den första träffen.

– För att komma in i det svenska samhället behöver man ha någon som man kan connecta till, som kan hjälpa en att komma in i de svenska traditionerna och förstå det svenska samhället, säger Britta Johansson.

Ett välkomnande inspelat på en telefon fick bli det första mötet med flyktingarna som kommer från flera länder bland andra, Syrien, Irak, Palestina och Somalia.

Och läraren Majeda Ghwine från Homs i Syrien, som är i Brålanda med sin son Subhe Ghazal som är narkosläkare och hans fru Batol Haman, som studerade innan flykten och deras son som är 10 månader, tyckte pepperkakorna var goda och hon kan tänka sig att bli kvar i Brålanda.-

– Jag är mycket lycklig och jag har ett gott liv här i Brålanda, säger Majeda Ghwine som tänkte att hon kunde börja undervisa flyktingbarnen i matematik och arabiska.

Men det är ju inte okänt för gruppen att det också finns ett motstånd mot flyktingarna på orten, och det har inte dykt upp så många gamla Brålandabor ännu.

Men Britta Johansson hoppas att fler ska komma till kulturkafét och att flyktingarna blir välkomna att stanna.

- Det är också våran önskan och längtan att de ska trivas så bra att de blir kvar här. Vi har mycket att lära varandra, de har lika mycket att ge oss som vi kan ge till dem, säger diakonen Britta Johansson i Brålanda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".