Entrén till Vänersborgs tingsrätt. Foto: SR Väst

27-åringen åtalas för brutala våldtäkten i Trollhättan

Försvarsadvokaten kritisk mot polisen: Har inte fått fram ett skvatt
1:36 min

Mannen nekar till att ha begått våldtäkten, men bevisen mot honom är bland annat att han ska ha lämnat uppgifter om våldtäkten och gärningsmannen tillvägagångssätt.

Den 27-årige man som misstänks för den brutala våldtäkten i Trollhättan åtalas nu. Han misstänks för grov våldtäkt.

Våldtäkten inträffade i centrala Trollhättan på Halloween i november 2012. Mannen ska ha följt efter kvinnan och sedan överfallit henne och dragit in henne i en park. Kvinnan skadades mycket svårt och fick vårdas på sjukhus under flera månader.

Enligt åtalet ska 27-åringen tvingat ner kvinnan på marken, tagit struptag om hennes hals och sedan våldtagit henne. Han har också hotat henne genom att säga att han kommer att döda henne om hon skriker.

Åklagaren skriver i åtalet att brottet ska bedömas som grovt eftersom den misstänkte mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Mannen greps först två år efter händelsen, i november i fjol, och har suttit häktad sedan dess. Enligt polisen kom gripandet efter ett långt och gediget spaningsarbete. Bland bevisningen finns en övervakningsfilm som ska visa den misstänkta gärningsmannen.

Många vittnen kommer också att förhöras under rättegången. Det handlar om vittnen som den misstänkte mannen har berättat olika saker för. 

27-åringen, som nekar att ha begått våldtäkten, ska har varit ute i Trollhättan den aktuella natten och berättat att han har passerat brottsplatsen. Han ska också ha berättat för flera personer om bland annat gärningsmannens tillvägagångsätt, brottsoffrets skador och vad offret sade vid den brutala våldtätkten.

Åklagaren Viktoria Karlsson har tidigare sagt att mannens berättelser om vad han gjorde den aktuella kvällen också har stärkt bevisningen.

– Jag bedömer att det finns tillräckliga skäl för åtal. Brottet bedöms som grovt eftersom våldet och hotet varit mycket allvarligt och mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet, säger kammaråklagare Viktoria Karlsson i ett pressmeddelande.

27-åringen nekar till brott och hans försvarare är kritisk mot att det nu blir ett åtal och han tror inte på en fällande dom.

– Min klient förnekar den här våldtäkten och jag är lite förvånad över att man på det här materialet går in och åtalar. Det finns ingen teknisk bevisning, det finns inga vittnesmål och det är lite märkliga uppgifter som åklagaren helt och hållet bygger sitt åtal på, säger advokat Sverker Mattsson till P4 Väst.

Hur ser du på att polis och åklagare har fått fram de här bevisningen under arbetet med det här som har pågått under en lång tid? Din klient har ju suttit häktad i cirka tre månader.

– Det är väl det som är märkligt. Han har suttit så länge (häktad) och man har inte fått fram ett skvatt i princip. Allt det här materialet fanns i princip vid första häktningsförhandlingen, säger Sverker Mattsson.

Enligt den, så kallade, "lilla psykiatriska undersökningen" kan mannen ha varit allvarligt psykiskt störd när våldtäkten, som han misstänks för, inträffade. Rättsmedicinalverket tycker därför att det finns skäl att göra en större rättspsykiatrisk undersökning för att komma fram till om mannen kan dömas till fängelse eller inte om han är skyldig.

Rättegången kommer troligen att pågå under tre dagar, enligt tingsrätten.

P4 Väst har sökt åklagaren för en intervju, men hon har inte möjlighet att ställa upp på någon intervju i dag.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".