Kristdemokraten Penilla Gunther. Foto: Privat
Kristdemokraten Penilla Gunther. Foto: Privat

Penilla Gunther: Nya partiledaren för KD bör vara riksdagsledamot

”Det är viktigt för att kunna ta debatter”
0:57 min

Penilla Gunther är den enda av dem som nominerats att bli ny partiledare för Kristdemokraterna som sitter i riksdagen. Och det ger henne klara fördelar, menar hon.

Förutom Gunther är det Uppsalapolitikern Ebba Busch Thor och partiets nuvarande partisekreterare Acko Ankarberg Johansson som nominerats och tackat ja till att kandidera till posten, och varken Busch Thor eller Ankarberg Johansson sitter i riksdagen.

Det är en nackdel för dem, menar Penilla Gunther från Trollhättan, som tycker att det är viktigt att den som leder partiet i framtiden har en riksdagsplats, vilket hon har.

– Ja, det är viktigt, för att kunna ta debatter. Annars blir det ju gruppledaren som i praktiken blir partiledaren som syns.

– Med tanke på att det är tre år kvar till nästa val tror inte jag att det är någon framkomlig väg för Kristdemokraterna. Då skule vi nog vara i det närmaste uträknade, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".