Henrik Sundström. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Henrik Sundström. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Ändrade valkretsar

Mer makt till moderater i väst efter sammanslagning

Sammanslagning ger mer makt åt M i Väst
1:29 min

Moderaterna i västsverige hoppas på att skaffa sig mer makt gentemot Stockholm, genom att slå ihop de fem länsförbunden i Västra Götaland till ett enda.

Gränserna för valkretsarna i Västra Götaland kommer att ändras i nästa val och det medför att även partidistrikten ser över sina gränser.

Henrik Sundström, ordförande för Moderaterna i Bohuslän, tycker att politikerna här har för lite inflytande över politiken.

– Vi har ju haft en period med Moderaterna som regeringsbärande i åtta år och vi har inte haft en enda minister från Västra Götaland, inte en enda EU-parlamentariker. Vi känner att vi behöver en starkare röst inom partiet. Och då blir ju det här ett sätt att bli en tyngre spelare helt enkelt.

När Västra Götaland nu delas in i nya valkretsar, som riksdagen har beslutat om, passar Moderaterna på att organisera om sig internt.

Det är något som pågår inom de flesta partier i Västsverige just nu eftersom gränserna för partidistrikten oftast följer valdistrikten.

Men alla är inte lika radikala som Moderaterna, som vill slå ihop sina fem länsförbund i Västsverige till ett enda som omfattar hela Västra Götaland.

Henrik Sundström berättar att det har gjorts försök förut att lägga ihop de fem länsförbunden, men nu är det ett gyllene tillfälle, eftersom kartan ritas om. Och han tycker att det är hög tid, inte minst för att få politiker som vill uträtta någonting att bli kvar i Västsverige.

– Det vi har sett som en trend tyvärr är att om man inte får igenom det man vill och inte får sin röst hörd, så flyttar man till Stockholm och blir aktiv där som politiker eller politisk tjänsteman. Vi tycker att det ska vara möjligt att ha Västra Götaland som politisk bas också.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".