Regionens nya tandvårdsbuss på jungfrutur i Högsäter. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio
Regionens nya tandvårdsbuss på jungfrutur i Högsäter. Foto: Oskar Lodin / Sveriges Radio

Jungfrutur för tandvård på hjul

"Den expanderar inte som Kalle Ankas, men annars finns det en likhet"
1:54 min

När tandläkaren kan komma till dig är avståndet ingen undanflykt längre. Högsäter fick äran att inviga Västra Götalands första tandvårdsbuss.

Nu är avstånd eller tidsbrist inte längre någon ursäkt för att undvika tandläkaren. Från och med idag är det nämligen inte bara blodbussar och mamografibussar som kan ta sig hela vägen hem till din gata i Västra götaland.

Jungfruturen för regionens första tandvårdsbuss gick i dag till Högsäter.

– Du kan gå in där så kommer jag snart, säger Björn Johansson, tandvårdschef i Färgelanda och Munkedal, och pekar in i ett av behandlingsrummen.

– Men jag behöver väl inte sätta mig? Frågar jag nervöst.

Den sprillans nya tandläkarstolen skiner längst bak i bussen. Under förmiddagen har två högsätersbor fått det enligt mig högst tvivelaktiga nöjet att inviga den skräckinjagande sittanordningen. Men enligt Björn Johansson, tandvårdschef i Färgelanda och Munkedal, var patienterna väldigt positiva.

– De har varit lite imponerade faktiskt. Det har varit riktigt roligt. De tyckte att det var underligt att det får plats så mycket i en rullande klinik.

Som en lite mer steril variant av husvagnen i Kalle Anka på julafton?

– Ja den här expanderar ju inte som Kalle Ankas, men annars är det en viss likhet.

Och nog ryms det mycket. Både personalrum och två patientrum, varav ett helt anpassat för rörelsehindrade med hiss och lift på skena. Björn Johansson är uppenbart men återhållsamt stolt över bussen.

– Den här är helt modern, här finns allt vi kan få idag. Vi har digital röntgen med sladd så att vi kan få fram bilderna på några sekunder.

Tandvårdsbussen kommer åka runt till lämpliga platser i norra västra götaland. Tanken är dels att komma nära de som av olika anledningar har svårt att ta sig till tandläkaren, eller till exempel vid större sportevenemang då en och annan tand brukar råka illa ut. Men det finns också planer på att åka till större asylboenden.

– Många av de som har asylansökan har ett stort tandvårdsbehov, vi ser detta som en möjlighet att hjälpa dem på ett bättre sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".