En dörr på avdelning 43/44 på Näl. Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio.
Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio.

Hjärtsjukvården på Näl rankas högre

Elisabeth Cederblad om Swedehearts kvalitetsindex
1:07 min

Swedehearts rapport om kvalitetsindex för hjärtinfarktsvården presenteras på DN Debatt i dag på Alla Hjärtans dag. Den visar att NU-sjukvården har bättrat sig och ligger nu i mitten av listan. 

Swedehearts kvalitetsindex är ett mått på vården vid alla akutsjukhus och baseras på 11 viktiga åtgärder inom hjärtinfarktsvården. Akutsjukhusens medelpoäng ligger på 5,7 poäng av 11 möjliga vilken är högre än tidigare år.

NU-sjukvården har också förbättrat sina poäng och hamnar i mitten av listan med sex poäng. 2012 låg NU-sjukvården på den nedre halvan av listan med bara tre poäng.

Henrik Olsson som är verksamhetschef på Kardiologkliniken i NU-sjukvården säger i ett pressmeddelande att de tänker bli ännu bättre.

– Vårt mål är att bli ett av de tio främsta sjukhusen i Sverige inom hjärtsjukvård och gärna det allra bästa. Det är en givetvis en stor utmaning, men det är fullt möjligt, på sikt, säger Henrik Olsson.

Över lag finns det flera punkter där den akuta hjärinfarktsvården kan förbättras enligt Swedeheart.

I vissa sjukhus tar operationer av kranskärl som stängts av blodpropp för lång tid och på vissa sjukhus får patienter med mindre hjärtinfarkter vänta onödigt länge på röntgen av kranskärlen.

Många landsting kan också bli bättre på att hjälpa patienterna med att förändra sin livsstil efter en hjärtinfarkt. Bara drygt hälften av patienterna har slutat röka ett år efter en infarkt och knappt hälften deltar i ett träningsprogram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".