Avspärrningarna vid Nörrebro i Köpenhamn. Foto: TT
Avspärrningarna vid Nørrebro i Köpenhamn, där Anna Forsebro bor. Foto: TT

Anna från Mellerud: Poliser och avspärrningar i Köpenhamn i dag

Anna Forsebro: Polishundar och poliser med automatvapen
1:41 min

Det är stora avspärrningar i Köpenhamn efter det senaste dygnets attentat och polisinsatsen beskrivs som en av de största i Köpenhamn i modern tid.

En som märker av detta är Anna Forsebro, med rötter i Ör i Melleruds kommun. Hon bor på Nørrebro i Köpenhamn, bara några gator bort från den plats där den misstänkte gärningsmannen sköts till döds av polisen tidigt i morse.

– I natt vaknade vi flera gånger. Det var en massa helikoptrar i luften. Sedan såg man på nyheterna i morse att de hade skjutit, och då var det vara två gator ner från där vi bor.

Hon brukar cykla till jobbet, men i morse fick hon på grund av avspärrningarna ta tåget i stället.

– Det var nog tio polishundar, säkert 15 poliser som sökte av området bara vid stationen. Och så såg jag blåljusen där borta där de hade skjutit. Där är det fortfarande avspärrat och där står de med automatvapen.

Det var vid ett möte vid kulturhuset Krudttønden i Østerbro i Köpenhamn, där bland annat den svenske konstnären Lars Vilks och den franske ambassadören François Zimeray, besköts vid 15:30-tiden på lördagen.

Skotten ska enligt uppgift kommit in genom ett fönster och uppemot 40 skott ska ha avlossats. En 55-årig man som passerade utanför mötet sköts ihjäl och tre poliser skadades.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt säger att skottlossningen måste ses som ett attentatsförsök mot Lars Vilks.

Vid ett-tiden i natt skedde ytterligare en skottlossning. En man öppnade eld mot poliser vid en synagoga på Krystalgade vid Nørrebro. En judisk vakt träffades i huvudet och avled av skadorna, enligt danska TV2.

Vid fem-tiden i morse inträffade så den tredje skottlossningen, den vid Nørrebro.

En man sköts ihjäl efter att ha öppnat eld mot polisen, och det tros alltså vara samma man som sköt vid Vilksmötet och mot synagogan, uppger danska polisen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".