Samlingsbild med de nya sedlarna med 200 kronorssedeln i centrum. Foto: Riksbanken
Samlingsbild med de nya sedlarna med 200 kronorssedeln i centrum. Foto: Riksbanken

Bohuslänska inslag på nya femtiolappen

I dag visade Riksbanken upp Sveriges nya sedlar och mynt. Senast Sverige fick en ny sedelserie var för 30 år sedan.

Extra intressant för vårt område är femtiokronorssedeln som på framsidan pryds av Evert Taube. Men det är sedelns baksida som fått äran att prydas av Bohuslänska inslag.

Inte nog med att Bohuslän är utmärkt på en liten sverigekarta så återfinns bland annat vår landskapsblomma vildkaprifolen och Bissensfyr i Tanum på femtiolappens baksida.

Även hällristningar som liknar tre kanoter enligt Lars Strid, arkeolog och muséepedagog vid Vitlycke museum finns tyckta på sedeln.

– Eftersom hällristningen är från bronsåldern bör det vara kanoter. I den översta båten sitter det ett antal gubbar som håller i ett antal strek och det är då padlar, säger Lars Strid.

Enligt Riksbanken kan hällristningarna återfinnas vid Vitlyckehällen men detta stämmer inte helt.

– Ut från vitlyckehällen går en stig till andra hällristningslokaler, så just den här hällristningen ligger på Vitlyckestigen och inte Vitlyckehällen, säger Lars strid, arkeolog och muséepedagog vid Vitlycke museum.

Nya ansikten pryder sedlarna och det blir en ny valör: en 200-kronorssedel. Dessutom kommer en tvåkrona att ges ut igen, för första gången sedan 1971.

Och för första gången i svensk modern historia byts alla sedlar och mynt, utom 10-kronan.

Den nya femtiolappen

Mått: 126 x 66 millimeter

Färgton: Gul/orange

Introduceras: 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".