Danmark, terror
1 av 2
Terrordåden i Köpenhamn får Stefan Lindmark att fundera på att lämna Sverige. Foto: TT
Köpenhamnsbor lägger blommor utanför synagogan i Köpenhamn. Foto: Rumle Skafte/TT.
2 av 2
Terrordåden i Köpenhamn får Stefan Lindmark att fundera på att lämna Sverige. Foto: TT

"Detta handlar inte bara om judar"

Stefan Lindmark: "Dags att se sig om vart man ska ta vägen"
1:20 min

Det eskalerande antisemitiska våldet fick Israels premiärminister Benjamin Netanyahu att i går mana Europas judar att flytta dit.

Ljungskilebon Stefan Lindmark, vars mamma överlevde förintelsen, har funderat i de banorna och tror inte att han är ensam.

– Det tror jag nog är ett allmänt samtalsämne bland aktiva judar att det är dags att se sig om vart man ska ta vägen, säger Stefan Lindmark.

Känns det så allvarligt alltså?

– Ja, så allvarligt känns det, och så allvarligt har det känts i många år.

Betyder det att du inte tycker att detta är något nytt, även om de senaste attentaten är nytt?

– Antisemitismen är naturligtvis inget nytt, den har funnits i all evighet. Sen anpassar den sig efter den tid man lever i. Men i den judiska församlingen använder vi mellan 20-25 procent av vår budget till vår egen säkerhet. Det finns ju inte i denna världen att ett antal judar ska samlas för något och inte ha en säkerhetsorganisation med sig. Majoritetssamhället och politikerna har ju inte velat lyssna på oss utan velat negligera det här.

Tror du att man kommer lyssna mer nu?

– Ja, det är jag fullständigt övertygad om, därför att detta handlar inte bara om judar. Det börjar alltid med judarna men slutar inte med judarna, det här är ett hot mot det samhällssystem som vi vill leva i, och tar man inte detta på allvar så kan det underminera hela vårt samhälle. Det säger ju erfarenheterna väldigt tydligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".