Jeanette Olea och Cecilia Östlund, Vårdförbundet. Foto:Cecilia Bergil, Sveriges Radio
Jeanette Olea och Cecilia Östlund, Vårdförbundet. Foto:Cecilia Bergil, Sveriges Radio

Kris i hemsjukvården i Lysekil

Sjuksköterska i Lysekil: Man är helt slut och gråter ibland
1:53 min

Många av hemsjukvårdens sjuksköterskor i Lysekil har lämnat sina jobb de senaste åren, och kommunen tvingas lita till dyra bemanningsföretag för att patienterna ska få den vård de har rätt till.

Sjuksköterskorna talar om kaotisk arbetsmiljö och en rörig organisation, och nu tillsätter kommunen en extern utredare för att ta reda på exakt vad som är problemet.

– Man är helt slut och man gråter ibland. Orken är slut. Man är tom. Man oroar sig jämt för allt man inte hunnit med eller för saker man glömt göra. Det är hemskt.

Så säger en sjuksköterska i hemsjukvården i Lysekil.

Sex av hennes kollegor har slutat bara det senaste halvåret. Många timanställda som behöver utbildning, och akuta lösningar med dyra bemanningssköterskor bidrar till att problemen växer.

Vårdförbundet har skrivit till kommunen och hotar med att vända sig till arbetsmiljöverket för att få ordning på sin arbetsmiljö.

Den största orsaken till stressen, säger Cecilia Östlund och Jeanette Olea på Vårdförbundet, är inte för många patienter, utan just arbetsmiljön och plötsliga förändringar i scheman och organisation som inte personalen får reda på.

– Det är klart att man känner sig överkörd. Det största problemet är att det är oreda i organisationen, att det blir svårt med återoppling och med beslut och åtgärder som fattas. Det blir svårt med beslut som redan är tagna och som vi ska arbeta efter.

Sjuksköterskornas närmaste chef har avsagt sig sitt ansvar för arbetsmiljön, och dessutom har vård- och omsorgschefen sagt upp sig och slutar den 28 februari.

Vilket gör att socialchefen Lars Göran Berg nu blir deras närmaste chef.

Han håller med om att arbetsmiljön är ett stort problem.

Lars-Göran Berg kallar nu in en konsult utifrån som ska göra djupintervjuer för att få reda på vad problemet egentligen består av.

– När vi får analysen av de intervjuer vi gör, där vi har en erfaren person som kommer och pratar med sjuksköterskorna och försöker förstå vad de egentligen upplever, och få en genomgående beskrivning, ska vi naturligtvis ändra det. Det är min målsättning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".