Sjuksköterska behandlar patient i säng. Foto: Nina Varumo/SvD/TT
Foto: Nina Varumo/SvD/TT

Färre får hemsjukvård i Lysekil

"Det blir krångligare för patienterna"
1:47 min

Det har blivit svårare för gamla och sjuka i Lysekil att få hjälp av hemsjukvården. Orsaken är den ansträngda situationen för sjuksköterskorna i kommunen.

För att minska stressen för sjuksköterskorna har kommunen börjat tolka reglerna så att många patienter i stället hänvisas till vårdcentralerna.

– Vi märkte ju att vi hade fler patienter än vad som var rimligt. Följden blev att vi har minskat antalet patienter som vi tar in i öppenvården med 23 procent, berättar Lars-Göran Berg, tillförordnad socialchef i Lysekil.

Den som inte själv kan ta sig till vårdcentralen, men ändå har behov av sjukvård, ska kommunens hemsjukvård kunna åka hem till och hjälpa på plats. Så ser grundregeln ut. Men hemsjukvårdens sjuksköterskor i Lysekil har en tuff arbetsmiljö, och för att minska på stressen har alltså socialförvaltningen tittat närmare på hur regeln tillämpas, och sett att man kunde skära ner på antalet patienter.

– Tidigare hade patienter blivit inskrivna i hemsjukvården utan att man brytt sig så mycket om reglerna, säger Lars-Göran Berg.

Men på den privata vårdcentralen Lysekils Läkarhus, tycker man att kommunen tagit i för mycket.

– Doktorerna och sköterskorna gör ju en bedömning att någon behöver den förstärkta hjälp som hemsjukvården kan ge, för man vill ju inte att det ska vara lättvindigt att få hemsjukvård. Det är inte det man är ute efter, säger verksamhetschefen Susanne Törnblom.

Och det här märks förstås även för patienterna:

– Det blir ju krångligare för dem för de får ju försöka ta sig till vårdcentralerna, eftersom vi inte har samma resurser att åka ut till dem.

Thomas Johansson, vårdcentralschef för offentliga Närhälsan i Lysekil, upplever samma sak:

--Den största konsekvensen är nog att det blir svårare att få resurserna att räcka till. Det blir ett större tryck på sjuksköterskorna.

Thomas Johansson har har jobbat i Bäckefors tidigare, och säger att det är betydligt lättare att få hemsjukvård för en patient i Bengtsfors än i Lysekil:

--Ja, jag upplever att det är så.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".