Växjö sa nej till konstnären Susanna Arwins staty som de anser signalerar våld. Foto: Daniel Ekerot/TT.
Foto: Daniel Ekerot/TT.

Ewy Gahnström vill ha väskstatyn till Uddevalla

”Det är en härlig staty”
2:09 min

Ewy Gahnström (V) hoppas att statyn som Växjö sagt nej till hamnar på torget i Uddevalla.

– Jag tycker att statyn på kung Karl X Gustav kunde tas bort från Kungstorget och ersättas av statyn på kvinnan med handväskan, det säger vänsterpartisten Ewy Gahnström, som understryker att hon inte uttalar sig som kommunalråd utan som privatperson.

Statyn visar en kvinna som är i färd att slå sin handväska i huvudet på en nazist och bygger på ett dokumentärfoto från en nazistdemonstration i Växjö på 80-talet. Kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott i Växjö har tackat nej till statyn eftersom de anser att konstverket signalerar våld.

– I så fall kan man även associera Karl X Gustav med våld. Jag tycker att statyn är ett ställningstagande för alla människors lika värde.

Nu har även en privatperson i Göteborg anmält sig som villig att köpa konstverket och placera det i sin trädgård.

– Det skulle vara jättetråkigt. Det borde vara placerat på en offentlig plats och är det möjligt så tänker jag verka för att vi kan köpa in det till Uddevalla, säger Ewy Gahnström.

Det slutgiltiga beslutet om statyn i Växjö tas nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".