Bild på Roland Karlsson, folkpartist i Lysekil.
Roland Karlsson. Foto: Sveriges Radio.

Roland Karlsson (FP) tillbakavisar kritiken om kommunchefens avtal

”Jag har inte gjort något fel”
1:32 min

Efter revisorskritiken säger nu förre kommunalrådet i Lysekil Roland Karlsson (FP) till P4 Väst att han inte visste att ingen annan kände till det nya anställningsavtalet han tecknat med förra kommunchefen Lena Fischer och som gett henne ett stort avgångsvederlag.

Roland Karlsson får nu, skriver Bohusläningen i dag, kritik av revisorerna för att på eget bevåg ha förlängt Lena Fischers uppsägningstid till 24 månader år 2010, något som blev känt först när hon slutade i höstas och som gett henne ett avgångsvederlag på nästan 1,8 miljoner.

Det nya avtalet blev aldrig registrerat och fanns varken i Lena Fischers personakt eller i årsredovisningen.

Revisorernas granskning visar att det inte finns något beslut om att dåvarande kommunalrådet Roland Karlsson fått uppdraget att upprätta ett nytt anställningsavtal med kommunchefen, men själv anser han att han hade befogenhet att göra det.

Ord står mot ord, skriver revisorerna. Roland Karlsson borde först ha samrått med kommunstyrelsens presidium och därefter meddelat beslutet till kommunstyrelsen. Det är inte gjort på ett korrekt sätt, skriver revisorerna.

Roland Karlsson själv ”vill minnas” att han informerat kommunstyrelsens presidium, men någon notering om det finns alltså inte.

– Jag visste inte att inte ärendet var diariefört i rätt ordning, säger Roland Karlsson i dag till P4 Väst.

– Jag har aldrig varit med om att man går och kollar upp om något är diariefört eller inte, det ligger inte på mitt bord som politiker.

Roland Karlsson förklarar varför han förlängde Lena Fischers uppsägningstid till 24 månader med att det var en turbulent period i Lysekilspolitiken, med en del avgångar på tjänstemannasidan.

– Det fanns en viss farhåga för att kommunchefen också skulle ge sig av och det var egentligen för att trygga att hon var kvar.

Revisorerna skriver också att den interna kontrollen i Lysekils kommun inte är tillräcklig och att samtliga styrdokument och delegationsordning bör revideras. Något som Roland Karlsson håller med om, även om han hävdar att han inte felat.

– Det är väl klart att man ska vara lite tydligare och att det ska vara formellt riktigt, men jag vill nog påstå att jag inte har gjort något fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".