Monia Csomai Adielsson. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst
1 av 4
Redan två månader efter att de mist Hailey gjorde Monia en tatuering med hennes hand- och fotavtryck.
Monia Csomai Adielsson vid Haileys grav. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst
2 av 4
Monia Csomai Adielsson vid Haileys grav. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst
I vardagsrummet har Hailey fått en egen hylla. Foto: Evelina Myrbäck/P4 Väst
3 av 4
I vardagsrummet har Hailey fått en egen hylla.

Monias barn dog i magen

”Det kändes som om man övergav henne”
16 min

Monia Csomai Adielsson och hennes man Eddy väntade sitt tredje barn när något gick snett. 35 veckor in i graviditeten dör plötsligt flickan i magen.

– Jag vaknade en morgon och barnen kom ner vi sextiden. Då brukade bebisen också vakna samtidigt och röra sig, men den här morgonen var det alldeles stilla.

Monia följde rådet hon hade fått att buffa på magen , dricka kallt vatten och lägga sig på sidan, då kanske bebisen skulle vakna till. Men inget hände och de bestämde sig för att åka till sjukhuset.

– På nåt sätt så kändes det på vägen in till Näl att det är ju något som inte är bra, jag hade nästa på känn då att bebisen inte levde, berättar Monia.

Så snart de kommer fram till Näl gjordes ett ultraljud för att se hur bebisen mådde.

– Men jag förstod nästan redan när jag la mig på britsen att det finns ingenting. För nu har det gått nästan två timmar sen vi vaknade och inte en rörelse eller någonting.

Monia orkade inte själv titta på skärmen, men hennes man Eddy gjorde det. Och det var som de hade befarat. Ingen rörelse, inga sparkar, inget hjärtljud.

– Man tror ju aldrig att det händer en själv.

Barnet i Monias mage var redan 35 veckor gammalt, det vara bara fem veckor kvar till planerad födsel. Men nu måste Monia ändå gå igenom en förlossning.

– Jag förstod inte, utan hjärnan hade bara bestämt sig för att nu kör vi på förlossning. Jag fick så mycket smärtstillande jag ville.

Det är först efter förlossningen som Monia och Eddy får veta att det var en liten flicka som väntade på dem där inne i magen. Hon får heta Hailey. Det är också nu som de förstår vad som troligen gjorde att Hailey inte fick leva, navelsträngen hade snott sig kring både halsen och foten så att syretillförseln stoppats.

Monia får hålla Hailey och hon och Eddy stannar med henne på sjukhuset nästan ett helt dygn.

– De hade en specialsäng med kylklampar så att hon skulle kylas ner och bevaras kall. När hon låg i den sängen fick hon lite med normal hudfärg. Efter ett dygn såg hon ut som en sovande bebis som var rosig om kinderna.

Men Monia och Eddy känner snart att de måste lämna sjukhuset, hemma finns ju två andra små barn som behöver dem.

– Det kändes som om man lämnade henne där helt ensam, man övergav henne.

Tipsa Agenda-redaktionen

Hör av dig till Elisabeth Cederblad, Cecilia Bergil och Oskar Lodin i P4 Västs Agenda-redaktion om du har tips som du vill att vi ska titta närmare på.

Mejla: agenda.vast@sverigesradio.se.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".