Stewe Stensson. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.
Stewe Stensson. Foto: Susanna Wictorzon/Sveriges Radio.

EU:s kontrollsystem ger båtelektriker mycket att göra

Stewe Stensson: Systemet är instabilt
1:03 min

Teknikstulet med EU:s kontrollsystem för yrkesfisket gör att norra Bohusläns enda servicetekniker vad gäller fartygselektronik har mycket att göra. Här hittar du Stewe Stenssons dagsboksanteckningar från en helt vanlig dag i februari. 

9.00 Kom till fiskebåten SD562 Kragerö. När jag i dag startar deras e-loggbok och går in i fiskeprogrammet tyder allt på att systemet funkar. Trots detta är det stopp. Suck!

09.30 Ska börja med att byta enheten inne i hytten för att se om det hjälper.

10.04 Har nu även bytt ut antennen så får vi se vad leverantören kan göra över internet.

10.08 Har nu precis pratat med leverantören som fick inloggningsuppgiftertill Kragerös dator och styr nu den via internet. Nu återstår vääääntan!

10.25 Leverantören ringer och vill ha serienumret på den gamla antennen. Tog en tur till affären för att försöka hålla blodsockerfallet på en acceptabel nivå! Så det är bara att åka tillbaka till Kragerö och hitta numret.

12.16 All programmering är gjord - nu återstår det att skicka en simulerad fiskeresa igenom systemet för att kolla att alla funktioner är okej.

12.23 Datorn hittar inte systemet. Måste ringa Hav- och vattenmyndigheten för att be om hjälp med systemet. Tyvärr så är de på lunch men förhoppningsvis ringer de tillbaka när de hört mitt meddelande.

12.38 Hittade att en port i dator hade fått ny identitet under leverantörens nedladdning. Så nu funkar det så här långt.

12.42 Så, efter tre försök gick det att skicka en så kallad avresa digitalt. När resan är skickad från fartyget får man en blå triangel som kvittens. Informationen skickas nu upp till en satellit och vidare till stationen Eik i Norge. När Eik har fått signalen får vi en gul fyrkant. Informationen skickas nu via internet ner till Hav- och vattenmyndighetens dator och processas där. Sedan är det samma väg tillbaka till fartyget och då får vi en grön cirkel ombord. Därefter gör vi en simulerad ankomst och så samma visa igen.

12.48 Grönt ljus på avresa.

12.58 Grönt ljus för ankomst.

13.10 Grönt ljus slutgiltig överlämning. Nu återstår att ringa till FMC (Fishing monitoring control) för att kolla om Kragerö syns i deras system.

13.15 Nu fungerar allt enligt FMC.

13.27 Nu ringde FMC och sa att Kragerö är med på listan över ickesändande igen!! Får starta om utrustningen och kolla igen.

13.35 En av nyckelpersonerna på HaV ska kortvarigt ha släckt ner hela
systemet utan att meddela sina kollegor. Detta fick till följd att FMC trodde att Kragerö inte sände igen. Suck, men äntligen är allt tillsvidare ok :)).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".