Rättegången pågår.
Rättegången mot 27-åringen som misstänks för den brutala våldtäkten i Trollhättan har börjat. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Åklagaren: Hon har utsatts för en otroligt brutal våldtäkt

Åklagaren Viktoria Karlsson: Målet är komplicerat
1:19 min

Den misstänkte 27-åringen kom in i rättegångssalen med en grön tröja över huvudet och han var klädd i häktets gröna kläder.

När åklagaren sedan läste upp vad han misstänks för satt han och tittade rakt fram. Den kvinna han misstänks ha våldtagit fanns inledningsvis inte på plats inne i rättssalen.

– Målet är komplicerat och bevisfrågan är svår, säger åklagaren Viktoria Karlsson till P4 Västs reporter efter rättegångens första dag var slut.

Vad är det för bevisning som finns?

– Det rör sig om såväl muntlig bevisning, alltså vittnesförhör med personer som har gjort iakttagelser, men även skriftligt material. Tekniska och medciniska undersökningar också, säger åklagaren Viktoria Karlsson.    

27-åringen misstänks för att ha tagit tag om kvinnans nacke och dragit in henne i parken i centrala Trollhättan och därefter tryckt ner henne på marken. Han ska vidare att hållit fast kvinna och tagit struptag på henne och även hållit för hennes mun och näsa, berättade åklagaren.

Kvinnan fick allvarliga skador efter våldtäkten och fick vårdas på sjukhus under lång tid efter dådet.

– Han (den misstänkta gärningsmannen) har visat särskild hänsynslöshet och råhet, sade åklagaren under rättegångsförhandlingen tidigare.

Åklagaren yrkade på att 27-åringen döms för grov våldtäkt och offret krävde att han skulle betala ett skadestånd på 260 000 kronor. Den misstänkte gärningsmannen nekar till brott och hans advokat har varit mycket kritisk mot att det ens blir åtal. Han tycker inte att bevisningen håller för det.

Efter en kort inledning på rättegången som var öppen för allmänhet och journalister beslutade sedan domaren att resten av rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar. Detta var något som bland annat offret ville.

Den drabbade kvinnan har varit på plats. Hur har hon tagit den här starten på rättegången?

– Jag tycker att det har gått bra trots omständigheterna och det faktum att hon har utsatts för en otroligt brutal våldtäkt och som sitter kvar i henne och hennes känslor, säger åklagaren Viktoria Karlsson efter första rättegångsdagen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".