15-åring åtalas för mordbrand

En 15-årige pojke åtalas nu för flera mordbränder i Åmålstrakten. Det var i slutet av december förra året som de misstänkta mordbränderna skedde.

Först någon gång natten mellan den 21 och 22 december då den 15-åriga pojken ska ha anlagt en brand på ett fönsterbleck till en frisörsalong på Kungsgatan i Åmål. Det gjorde han genom att ta en tänd marschall och sätta eld på ris som låg på fönsterblecket.

Vid samma tillfälle, fast på Torggatan i Åmål, misstänks pojken också ha anlagt brand i en varuvagn som stått uppställd i en portuppgång. Det gjorde han genom att sätta eld på pappkartonger i varuvagnen. Enligt åklagaren innebar bränderna en fara för andras liv och hälsa.

En vecka senare, den 28 december, misstänks pojken också ha tänt eld på lakan och en madrass i ett rum i en fastighet utanför Åmål. Pojken åtalas nu för två fall av mordbrand. Enligt åklagaren så är det ett högt straffvärde på de misstänkta brotten, om en vuxen person över 21 år hade dömts för brotten hade det sannolikt inneburit ett fängelsestraff på runt fyra eller fem år. Vad pojken får för straff om han döms är inte klart.

Pojken förnekar brott. Ett vittne ska förhöras om att pojken har uppvisat ett osunt intresse för eld och bränder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".