Stopp i fisket 3
1 av 3
Två av nio lådor kräfta efter en dags fångst. Foto: Angelique Hvalgren-Johansson/Sveriges Radio
Stopp i fisket 2
2 av 3
Fiskebåten Ocean från Kungshamn lossar kräfta i Smögen. Foto: Angelique Hvalgren-Johansson/Sveriges Radio
Stopp i fisket 1
3 av 3
Kungshamnsfiskaren Bengt Hartvigsson. Foto: Angelique Hvalgren Johansson Foto: Angelique Hvalgren-Johansson/Sveriges Radio

Övervakning kostar fiskare tid och pengar

Fiskare: Kostar 50 000 kronor på ett par dagar
2:24 min

Yrkesfiskarna förlorar stora pengar på märkliga regler och tekniska system för övervakning som inte fungerar.

Det handlar om EU:s kontrollsystem över fisket som infördes för tio år sedan, vars syfte vara att få koll på det storskaliga fisket.

– Övervakningen har gått överstyr och yrkesfiskarna förlorar också stora pengar på alla dessa stopp som det blir i fisket när det tekniska systemet strular, ofta flera gånger i veckan, säger Bengt Hartvigsson, småfiskare från Kungshamn.

Oavsett om det är den egna tekniska utrustningen ombord eller om det är Havs- och vattenmyndighetens datasystem som strular är det yrkesfiskarna som får stå för kostnaderna.

– Arbetsglädjen är borta sedan länge, säger Bengt Hartvigsson.

Han och många andra småfiskare längs bohuskusten är mer än trötta på strulet som kostar både tid och pengar.

Men förutom allt tekniskt strul så handlar det också om övervakningen – att fisket ska kontrolleras och skötas är bra, men den har gått överstyr menar Bengt Hartvigsson. Minsta sjöstjärna som slinker med i fångsten ska redovisas i den digitala loggboken.

Och missar man att redovisa kan det bli böter.

– Jag skulle ta hem 1,8 kilo fisk till min middag, och det hade jag inte skrivit in i loggboken, och det fick jag böta 2 000 kronor för, säger Bengt Hartvigsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".