Trängsel i hamnar ökar risk för brand

Åtta båtar i bredd och engångsgrillar på däck - nu är brandfarliga gästhamnar en fråga för Räddningsverket.

Snart dags för båtsäsong. Vid populära gästhamnar runt om i landet väntas sedvanlig trängsel. Den trängseln har ökat på senare år. Ett exempel är Tjörn som gått från 1 800 betalande gästbåtar 1992 till 17 000 båtar 2003.
Fler båtar betyder ökad brandrisk och det är många gästhamnar dåligt förberedda på, enligt flera bedömare. Skräckexempel
-Det finns säkra hamnar men också skräckexempel. Det kan handla om sju-åtta båtar i bredd, inga brandsläckare på bryggor och outbildad personal, säger Christer Persson, vice ordförande i Riksföreningen för svenska gästhamnar.
Eld sprids snabbt
Det anses riskabelt att båtar ligger i bredd eftersom en eldsvåda kan sprida sig snabbt och utsatta får svårt att fly undan. Tidigare har säkerheten i gästhamnar reglerats av ett så kallat cirkulär från tidigt 1980-tal som dåvarande Statens brandnämnd tog fram. Vidare finns lagen om skydd mot olyckor, men den saknar specifika regler för gästhamnar. För dåligt, anser Hasse Wikberg, ställföreträdande räddningschef i Tjörn. Förra året uppmanade han Räddningsverket (SRV) att ta itu med frågan och nu har verket reagerat. Tydligare krav Wikberg och ytterligare tre företrädare för räddningstjänster i Bohuslän har fått i uppdrag att ta fram förslag på så kallade allmänna råd till gästhamnarna.
-Stävförtöjning vore att föredra i stället för att förtöja i bredd. Vi vill nog komma dithän att gästhamnarna planeras utifrån detta, så att långsidesförtöjning kan minimeras, säger Hasse Wikberg.
Gästhamnarna omfattas av lag
Visserligen omfattas gästhamnarna redan i dag av lagens krav på systematiskt brandskyddsarbete. Räddningstjänsterna kan också kräva åtgärder av hamnägarna. Men de nya råden ska göra det tydligare än i dag vilka krav som kan ställas. Villkor för vad som gäller vid överbeläggningar samt krav på brandsläckare och larm kommer att tas upp. Överbeläggningar problemet Björn Albinson, brandingenjör vid SRV, säger att båtar förtöjda i bredd är ett bekymmer. Några regler för detta kommer dock inte att bli aktuella, säger han.
-Vi har pratat med danska myndigheter som säger att det är för svårt att reglera. Det viktigaste för oss att komma åt är överbeläggningarna. Gästhamnarna skulle behöva byggas ut, säger han till TT. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista