Distriktsordförande: Politiska uppdrag är uteslutet för Tommy Dahlman

Dahlman: Det är en strid mot åsiktsfriheten
1:29 min

Pingstpastorn, trollhätteprofilen och tidigare riksdagskandidaten, Tommy Dahlman är i blåsväder efter att ha sagt att homosexualitet är en synd. Nu säger Peter Johansson att en ny kandidatur för partiet är uteslutet.

– Som jag ser det är det uteslutet att kunna stå på någon lista i framtiden efter det jag har hört och sett de senaste dagarna. Men det är en nomineringsstämma som ska avgöra det, säger Peter Johansson som är disktriktsordförande i Kristdemokraterna Västra Götaland Norra.

Peter Johansson säger att man generellt får tycka och tänka vad man vill, men om man vill arbeta för Kristdemokraterna så måste man ställa upp på partiets principprogram med den centrala paragrafen om alla människor okränkbara värde, oavsett könsidentitet.

– Jag ställer mig helt bakom Kristdemokraternas principprogram.

Den tidigare riksdagskandidaten Tommy Dahlman menar att hans syn på homosexualitet är en teologisk, och i ett globalt perspektiv mycket vanlig, övertygelse och att det inte har något med politik att göra.

Jag berättar för honom att hans distriktsordförande Peter Johansson anser att det inte går att uttrycka sig som han gjort och samtidigt ha en framtid i partiet.

– Menar han och partiet att en riksdagskandidat inte kan ha en personlig teologisk övertygelse som man delar med hela den globala kyrkan så är det ett djupt problem för honom och det kommer få oanade konsekvenser. Det är en strid mot åsiktsfriheten å det allra grövsta.

Oskar Lodin
oskar.lodin@sverigesradio.se
0522-67 00 49

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".