Tanum: Socialpedagoger ser det inte lärarna ser

1:49 min

Anledningen till att det är fler anmälningar i Tanum om att barn mår dåligt, kan vara att man har personal som är bra på upptäcka missförhållanden.

För ett år sedan anställdes två socialpedagoger i Tanums båda högstadieskolor. Och rektorn för högstadiet på Hamburgsundsskolan, Sven-Erik Olsson, tror att det finns ett samband med att anmälningarna om barn som riskerar att fara illa har ökat i kommunen.

– Det kan vara en följd av att vi har socialpedagoger som upptäcker i god tid om allt inte står rätt till. Vi ska anmäla när vi känner oro och vi är duktiga och tar det ansvaret, säger Sven-Erik Olsson.

Socialpedagogen Malin Hagström Morel jobbade redan på skolan, som stöd till en enskild elev, men rektorn tyckte att fler elever kunde behöva den typen av hjälp.

Och resultatet blev ett politiskt beslut att ge de båda högstadieskolorna en socialpedagog var, som jobbar tätt ihop med bland annat socialförvaltningen. Malin kan se sådant som lärarna inte ser.

– Jag är ju utbildad i att se de sociala problemen. Jag kan inte matten, men är duktig på att se barns behov, att se på vilket sätt kan vi hjälpa de specifika barnen.

Hur kan man se att ett barn inte har det bra?

– Det är olika. Vissa barn säger rent ut: jag blir slagen hemma. Då är det enkelt att anmäla. Sedan kan det vara en känsla. Man upptäcker att barnet har dåliga kläder, är trötta eller spelar för mycket. Det är väldigt olika, säger Malin Hagström Morel.

Om hon eller någon annan på skolan fattar misstankar om att något barn far illa räcker det med att skriva på en anmälan. De behöver inte ta reda på om det är sant eller inte, eftersom det är socialkontoret som utreder.

Men Malin säger att hon alltid är noga med att prata med alla inblandade, både barn och vårdnadshavare, och att hon sällan får någon negativ reaktion. Och det känns aldrig tungt.

– Det här är bästa jobbet. Jag har läst någonstans att om man älskar sitt jobb behöver man inte jobba en dag i hela sitt liv. Jag går glad hit och jag går glad hem, säger Malin Hagström Morel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista