Höga halter av gift i vår mat

Under förmiddagen hölls en presskonferens med experter från Livsmedelsverket och Stockholms universitet om de nya, sensationella, forskarrönen om akrylamid i mat.
Forskarna har hittat mycket höga halter av akrylamid i mat som innehåller kolhydrater och som tillagats under hög temperatur, till exempel vid stekning, fritering och ungsbakning. Däremot gäller det inte mat som kokats. Det handlar framförallt om pommes frites, chips, potatis som ugnsbakats eller som stekts i stekpanna. men också småkakor och hårt bröd. Att bröd och småkakor innehåller höga halter av akrylamid beror enligt forskarna på att de är förhållandevis tunna, de har en större stekyta och bakas under hög värme. Men experterna säger också att om man till exempel ugnsbakar sin pommes frites under en låg temperatur så att den inte blir knaperstekt, så är halterna av akrylamid lägre i just den pommes friten. De uppmätta halterna av akrylamid i mat kan direkt, enligt forskarna, kopplas till några hundra cancerfall, personer som drabbas av cancer som följd av att de ätit mat som innehåller akrylamid. Men Livsmedelsverket ändrar ändå inte sina kostråd efter forskarnas upptäckter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".