Korvvagnen som för folk samman

1:41 min

Vintertid är Saronhusets värmestuga i Uddevalla en viktig träffpunkt för socialt utsatta människor. Men hur håller man igång kontakterna och det sociala arbetet vid soligt väder? Jo med korv.

– Här är själva huvudkantinen, säger Ulf Lundgren visar upp den omgjorda mjölkvagnen som nu går under namnet "The black pearl".

Det är inte karibiskt piratgods i lasten utan varmkorv. Varje torsdag under sommaren serverar Saronhuset i samarbete med socialtjänsten och Västtrafik korv till de som kanske hellre sitter ute och dricker sin lunch vid Kampenhof. Men Ulf, som är projektledare, säger att korven egentligen är en bisak.

– Korven blir ju symbolisk i det här fallet. Det är ju gott att någon hungrig kan få en korv, men i första hand handlar det om att bygga relation. Från mitten av maj till slutet av augusti har du inget behov av en värmestuga. Kommer inte berget till Mohammed så går vi ut och så fortsätter vi det relationsarbetet vi hållt på med. Nu gör vi det i form av ett skinande skepp.

The black pearl lägger till vid museikajen och när den lilla gasolbrännaren väl har fått upp värmen så kommer en och annan intressent. Bland andra Pia som faktiskt fyller år idag, hon tycker att det är bra med korvvagnen så att folk får i sig mat.

– Jag var här första gången och det gick jättebra. Det var många olika personer som kom och åt. De kommer ut bland folk också.

Blir det någon korv för er då?

– Ja det är klart! Jag står först i kö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista