Lyckad integration på Restad gård

1:35 min

Frivilliga organisationer på asylboendet Restad gård har lyckats bra med integrationen. Det enligt Migrationsverket som nu vill använda samma arbetssätt på fler asylboenden i Sverige.

Adnan Abdulghani kom till Sverige från Syrien för mindre än ett år sedan. Han är utbildad dataingenjör, har jobbat i Kina och har erfarenhet av att organisera projekt. Han har fått uppehållstillstånd och bor inte längre på asylboendet.

För nio månader sedan var Adnan Abdulghani med och startade Support Group. I gruppen jobbar svenskar och flyktingar för att förbättra integrationen.

– När vi startade gruppen var det lov, frivilligorganisationerna och kyrkorna hade inga aktiviteter. På boendet gick folk mest runt eller satt på sina rum, säger han.

Ole Guldahl är samordnare för frivilligorganisationer på Migrationsverket.

– Det här är eldsjälar. De har upplevt hela resan. Folk från olika länder har fått till en supportgrupp, som med stöd från frivilligorganisationer som driver alla möjliga aktiviteter. 

Just nu är dem 35 volontärer som jobbar med att organisera olika klubbar, som sysslar med bland annat sport, kultur och undervisning.

Adnan Abdulghani hoppas på att snart få resa runt i Sverige och inspirera andra asylboenden att arbeta på samma sätt.

– Det viktigaste med gruppen är att låta kraften komma inifrån och att inspirera de nyanlända till att hitta mål och mening med tillvaron, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista