Poliser och andra personer utanför tingssalarna i Göteborg. Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.
Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio.

Trippelmordet: Direktrapportering rättegångsdag 3

Följ den tredje rättegångsdagen om trippelmordet i Uddevalla:

 • Under förmiddagen gav målsägande och misstänkta sin syn på vad som hänt. Den äldre brodern och ytterligare en medåtalad avstod dock från detta.
 • Den yngre brodern nekar till brott.
 • Den åtalade kvinnan, flickvän till den äldre brodern, förnekar vapenbrott. Hon ville inte svara på åklagarens frågor om morden.
 • Den äldre brodern gav för första gången sin version av vad som lett fram till trippelmordet. Han skyller på lejda rånare. 

Richard Veldre: Hej och välkomna till direktrapporteringen från trippelmordsrättegången dag 3. I dag ska de misstänkta förhöras under eftermiddagen. Men först ska åklagaren avsluta sin presentation och sen ska målsägarna berätta sin historia för rätten.

Vi väntar nu i tingsrätten på att få släppas ner till säkerhetssalen, den ligger en trappa ner under jord. Men vi kommer släppas in ganska snart hoppas jag. Då drar jag och Victor Jensen igång direktrapporteringen.

08:53, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu har de misstänkta och målsägande samlats i rättssalen. Fortfarande är en av de misstäkta med på videolänk. I dag flankeras han av sin advokat eftersom han ska vittna senare i dag. Enligt planen åtminstone.

09:05, 8 September 2015

Richard Veldre: Om ni undrar något kan ni alltid ställa en fråga så ska jag och Victor Jensen försöka svara efter bästa förmåga. Om ni vill se hela P4 Västs rapportering om trippelmordet så kan ni surfa in på den här länken:

https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=21981

09:07, 8 September 2015

Richard Veldre: Den första delen av förhandlingen i dag kommer handla om narkotikahanteringen som de misstänkta och offren har hanterat.

09:07, 8 September 2015

Richard Veldre: Minst ett av offren ska också ha varit drogpåverkad när han sköts, i blodet hittades bland annat kokain och cannabis.

09:08, 8 September 2015

Richard Veldre: Återigen, den första delen riskerar att bli lite teknisk. Åklagaren ska nämligen visa samtliga protkoll när man berättar en viss sak. Till exempel hade en av de misstänka bröderna droger i blodet när han greps, då ska åklagaren visa den blodanalysen för rätten.

09:10, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu får vi veta om de husrannsakningar som gjorts, och olika fynd man har gjort. Hos en medåtalad hittades förutom narkotika även material som används för att hantera narkotika, enligt åklagaren. Det handlar om våg, etikettmärkare och luktsäkra påsar bland annat. Också kontanter ska ha hittades i bostaden.

09:15, 8 September 2015

Victor Jensen: Under eftermiddagen är det tanken att förhören med de misstänkta ska börja. Först kommer en kvinna som är åtalad för vapenbrott att förhöras, därefter är det dags för de två mordåtalade bröderna. Än så länge oklart i vilken ordning. Åklagaren vill avvakta med att bestämma det och det fick den äldre broderns advokat att reagera kraftigt i går, men domaren gick på åklagarens linje då. Det betyder att åklagarna inte behöver bestämma ordningen redan nu utan kan göra det efter advokaternas sakframställan, alltså deras syn på vad som hände natten till den 7:e mars i år.

09:16, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu får vi se bilder på bostaden där fynden gjordes, 14 000 kronor i kontanter, vaderade kuvert och etiketter. Rummet är ostädat och sängen inte bäddad. Stökigt kan man väl säga helt enkelt.

09:17, 8 September 2015

Richard Veldre: Vilken fadäs. Helt plötslig ljuder kyrkklockor i rättsalen vilket får lagmannen att höja på ögonbrynen. Det är fortfarande oklart vem som egentligen glömt ljudet men någon bad om ursäkt ganska snabbt. Om man säger så.

09:20, 8 September 2015

Richard Veldre: För att ge en insikt i hur hanteringen har gått till visar nu åklagaren listor från REK-brev som hämtats ut från posten. Nu är vi alltså i oktober 2014. Åklagaren berättar att frågor om detta kommer att ställas till en av de medåtalade.

09:22, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu går åklagaren igenom olika narkotikafynd man har gjort. Vi får veta att en tablett 8 mg Subutex kostar 100-150 kronor på gatan. Totalt hittade man alltså 996 sådana tabletter.

Åklagaren går sen vidare och berättar om hur de misstänkta arbetet med att sälja tabletter och andra droger. En av de misstänkta bröderna ska ha varit huvudmannen och de andra ska en ha förpackat och sålt drogerna.

09:31, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu har åklagaren lite strul med att hitta rätt sida i sina protokoll. Men åklagaren gör en poäng av att en av bröderna och en medåtalad har haft mer kontakt än de andra. Därför, menar Viktoria Karlsson, har de varit mer aktiva i narkotikahanteringen.

09:34, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska åklagaren gå igenom pengatransaktioner mellan olika bankkonton. Vi vet sedan tidigare att den äldre av de misstänkta bröderna har fått över 800 000 kronor insatt på sitt konto månaderna som ledde upp till trippelmordet. Det handlar alltså om stora pengar som har forslats mellan olika personer.

09:38, 8 September 2015

Victor Jensen: Har du som följer direktrapporteringen någon fråga får du gärna ställa den till oss, så ska vi försöka svara.

09:42, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu får vi se olika listor på transaktioner. Det handlar mellan två av de medåtalade på mellan 1500-3000 kronor. Åklagaren vill här visa att de medåtalade samarbetet när det gäller narkotikahanteringen. En av de medåtalade har fått in pengar och nästan direkt fört vidare pengar till en av de andra medåtalade.

09:42, 8 September 2015

Victor Jensen: Fortfarande efter drygt två dagar av rättegången så är det mycket detaljerade uppgifter som åklagarna går igenom. Det handlar om en väldigt massa undersökningar och protokoll som ska gås igenom och i svenska domstolar finns något som heter muntlighetsprincipen, alltså att man i princip måste läsa upp alla skriftlig bevisning som finns. Det är det som just nu pågår.

09:44, 8 September 2015

Richard Veldre: Viktoria Karlsson försöker nu visa rätten det pussel av överföringar mellan olika konton. Nu handlar det om betydligt större summor: från 10 000 - 15 000 kronor.

09:45, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi kan väl berätta lite om vilka som är på plats här i rättssalen. Det är alltså fullt i säkerhetssalen och på den läktaren som finns bakom glas. Här sitter vi i pressen och vänner och bekanta till offer och förövare.


I rättssalen sitter förutom adovkat och åklagare också de närmast anhöriga till offer och misstänkta. Där sitter och representanter från Uddevallapolisen som har utrett trippelmordet.

09:48, 8 September 2015

Victor Jensen: Man kan konstatera att det är väldigt mycket papper och att det ibland är svårt för de inblandade att hitta rätt. Det är flera tusen sidor i det förundersökningsprotokoll som har gjorts av polisen. Dessutom har det tillkommit en del nya papper efter att åtalet lämnades in och då så stämmer inte alla sidhänvisningar och det gör att det blir lite stopp ibland för att reda ut detta.

09:49, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu går åklagaren presenation in på sista delen. Det handlar om en av de misstänkta brödernas ekonomi. Man ska helt enkelt visa för rätten att mannen i princip nolltaxerade de senaste fem åren.

09:51, 8 September 2015

Richard Veldre: Man har också genomfört en analys av kontorörelser. På ett konto i Swedbank har det från 2013 till dagens datum har det satts in nämrare en halv miljon.

På ett annat konto i Ica Banken har det det från 2014 till dagens datum satts in över 800 000 kronor. Framför allt handlar det om inbetalningar med swish.

09:54, 8 September 2015

Richard Veldre: Åklagaren visar nu på en rad större insättningar på ett av offrens konton. Ytterligare en man, som är kallad som vittne, har fått större summor insatta på sitt konto. Totalt ska det röra sig om över 200 000 kronor.

09:55, 8 September 2015

Richard Veldre: Polisen konstaterar i sin undersökning att det är "högst anmärkningsvärt" att en person med noll kronor i taxerad inkomst haft att göra med så stora belopp. Åklagaren försöker här ge sin bild av vad man tror är en del i narkotikahantering.

09:58, 8 September 2015

Richard Veldre: Åklagaren visar nu listor på många namn som via swish har fört över pengar till en av de misstänkta bröderna. De här namnen kommer inte att utredas senare, det är något som polisen valt att inte göra. När jag pratade med Thord Haraldsson, kriminalkommisarie, så sa han att man alltid gör avgränsningar. Då hamnade listan med namn utanför utredningen. Men åklagaren väljer ändå att berätta om den för att ge en bild av vad man tror är narkotikahantering.

10:00, 8 September 2015

Hans: Vem av bröderna hade droger i blodet? Kan ni inte nämna dem med äldre och yngre så är det lättare att hänga med

Victor Jensen: Det var den yngre av bröderna. Vi försöker göra det, tack för tipset.

10:06, 8 September 2015

Richard Veldre: Den misstänkte yngre brodern har haft viss ersättning de senaste åren. 2014 hade han en taxerad inkomst på ca 100 000 kronor, året innan hade han en inkomst på ca 70 000 kronor.

10:07, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu har rättegången paus och åklagarens presentaton är slut. Det var alltså sagt att detta skulle ta en dag men det tog alltså närmare 2,5 dag.

10:11, 8 September 2015

Richard Veldre: Men jag ska väl försöka mig på någon form av sammanfattning om den avslutande delen som handlade om narkotikahantering och pengatransaktioner.

# Den yngre av de misstänkta bröderna hade droger i kroppen när han greps. Det handlade framför allt om narkotikaklassade medicinska preparat. # Ett av offren hade så väl kokain och cannabis i blodet när han sköts.
# Åklagaren visade att stora pengar forslats mellan olika konton. Den äldre av de misstänkta bröderna har fått över en miljon kronor insatta på sina olika konton.
# Båda de misstänkta bröderna hade små eller inga inkomster de senaste åren, enligt Skatteverket.
# Genom transkationer försökte åklagaren visa hur männen samarbetat i droghanteringen.
# Hemma hos en av de misstänkta hittades utrustning för narkotikahantering, som enligt åklagaren, var mer än för personligt bruk.

10:15, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu börjar målsägarbiträdenas presentation. Det kan handla om att man vill berätta eller visa en bild. Just nu får vi se en bild på det kvinnliga offret, familjen har alltså bett sitt biträdde att visa en bild på henne.

10:39, 8 September 2015

Richard Veldre: Målsägarbiträdet berättar nu i ganska korta ordalag om hennes sista tid i livet. Hon "visste för mycket" enligt biträdet. Därför sköts hon på platsen.
- Fel plats vid fel tillfälle, säger biträdet.

10:42, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu börjar ett av de manliga offrens biträde:
- Det har varit och är en oerhörd smärta och sorg för offrets anhöriga. De har valt att sitta här varje dag för att gå igenom rättegången. Vi utgår att rätten kommer göra en rättvis bedömning, säger han.

- Offrets anhöriga har en önskan, vi har sett bilder på hur ungdomarna iskallt avrättades. De bilder ger inte rättvisa till ungdomarna. Med anledning av det har de anhöriga skickat ett mejl med en bild som vi kan visa, säger ett av de manliga offrens biträde.

10:45, 8 September 2015

Mannen: Hur upplevs åklagarna? Har dom allmän koll och presenterar sin sakframställan på ett bra sätt?

Victor Jensen: De har gått igenom många detaljer och många protokoll och det mesta sker genom att de läser innantill vad som står där. Det är förberett sedan innan. Om de presenterar på ett bra sätt, kan jag inte riktigt avgöra. Men det har funnits tydliga skisser på hur telefontrafiken har sett ut.

10:46, 8 September 2015

Richard Veldre: Det visas nu en bild på ett av de manliga offren. Återigen är det väldigt känslosamt i rättssalen. Många gråter öppet och är väldigt ledsna när bilderna.

10:47, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu börjar Claes Östlund, som företräder den yngre av de misstänkta bröderna, sin presentation. Hans klient ändrade sin berättelse sen förundersökningen presenterades.
- Han insåg att om han skulle bli trodd i rätten var han tvungen att berätta allt.

10:49, 8 September 2015

Richard Veldre: Östlund tar avstånd i det rån som hans klients pappa blev utsatt för.

- Det som är viktigt för rätten att notera är att min klients pappa inte berättade vem som rånat honom.

Detta är viktigt att notera för att åklagaren påstår att bröderna redan i början bestämt sig för att döda de som rånad pappan. Det var inte känt vilka som rånad pappan.

10:51, 8 September 2015

Richard Veldre: - Däremot är det riktigt att brodern har varit drivande i att reda ut vem som deltog i rånet, säger Östlund.
Vid mötet hos pappan, som tog en timme, diskuterades rånet men min klient berättade också om resan. Det fanns alltså andra samtalsämnen.

10:52, 8 September 2015

Richard Veldre: Pappan ska sen ha körts till broderns lägenhet. Hans telefon ska ha varit urladdad, därför använde han sin andra telefon. Väl i bostaden fick brodern besök av de två medåtalade, min klient noterade att en pistol överlämnades. Min klient reagerade inte så mycket över detta. Min klient visste att brodern hade tillgång till vapen.

10:54, 8 September 2015

Richard Veldre: - Det som är viktigt är att min klient inte satte vapnet i samband med att pappan ska ha blivit rånad eller att den diskussionen ska ha förts, säger Östlund.

10:54, 8 September 2015

Richard Veldre: - Min klient förnekar all kännedom om de två Nokia-telefoner. Det finns ingenting i polisutredningen som ger stöd att kalla telefonerna vid min klients namn. Han har inte använt någon av dem. Telefonerna har startats upp av brodern, ensam.

10:55, 8 September 2015

Richard Veldre: Östlunds klient ska sen ha åkt med sin bror till skjukhuset där han släpptes av. Den äldre brodern fortsatte sen för att hämta ett av personerna, som sen blev skjuten.

10:56, 8 September 2015

Richard Veldre: - Min klient gick från sjukhuset till fots ner till en gångtunnel under Fjällvägen, en taxichaufför har uppgett att hon sett en mc stannat och en passagerare gått därifrån.
- Detta ger stöd för min klients berättelse.

10:57, 8 September 2015

Richard Veldre: - Min klient har på en karta visat hur han har gått av från MC:n och gått därifrån.

10:58, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi får nu se en bild den karta som den yngre brodern ritat hur han har rört sig. Advokaten Claes Östlund guidar nu igenom kartan för hur hans klient rört sig.

10:59, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokatens klient, alltså den yngre brodern, följer presentationen koncentrerat och utan några egentligen uttryck.

11:00, 8 September 2015

Richard Veldre: Claes Östlund berättar nu om ytterliggare ett vittne som ska ha sett två personer på MC efter det att hans klient lämnat hojen.
- Det ger stöd för min klients berättelse.

11:01, 8 September 2015

Fredrik: Hade någon utav de yngre bröderna "öppnat upp sig" veckan/veckorna innan åtalet och börjat tala med polisen och gett en förklaring? Eller hur låg det till?

Victor Jensen: Ja, den yngre brodern sade helt nya saker i det sista polisförhöret. Du kan läsa om det här: https://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=125&grupp=21981&artikel=6237846 Den äldre brodern har i princip inte velat säga något alls i polisförhör, utan mestadels svarat med "inga kommentarer".

11:02, 8 September 2015

Richard Veldre: När han hör skotten springer han till platsen. Där ser han hur en person på en MC är angelägen om att åka därifrån. Föraren kör från platsen med min klient som passagerare. MC åker till min klients bostad där han släpps av.
- Min klient har vid det här tillfället inte förstått vad som har hänt, han har förstått att föraren vill komma ifrån platsen och samtidigt att förare inte vill prata om det som hänt.

11:02, 8 September 2015

Richard Veldre: Min klient är hemma en stund innan han åker på en fest i centrala Uddevalla. Väl där berättar om Thailandsresan, han är på gott humör och han berättar inte om skjutningen eftersom han förstått att föraren sagt att han inte skulle göra det.

11:03, 8 September 2015

Richard Veldre: Efter en stund åker han hem, då kommer brodern och hans flickvän hem till honom. Min klient vet fortfarande inte vad som har hänt.
Det är först dagen efter när han besöker brottsplatsen som han förstår vilka som är skjutna. Han blir då chockad och ledsen när han inser att hans vänner är offer.
- Det är min klients sammanfattande berättelser.

11:04, 8 September 2015

Richard Veldre: Han har suttit häktad fem månader. När han insåg att förundersökningen inte friat honom från ansvar valde han att berätta sin historia i augusti.

11:05, 8 September 2015

Richard Veldre: Östlund sammanfattar nu i punktform:
- Det fel att man redan hemma hos pappan beslutade att skjuta människor, det är felaktigt.
- Min klient har inte åkt till brottsplatsen, han har gått dig. Han har inte varit beväpnad eller befunnit sig på mordplatsen när skotten avlossades.
- Han har inte avsikligt lagt ifrån sig sin telefon, har har inget med Nokia-telefonerna att göra.
- Om det är krutstänkspartiklar från vapnet kommer det från föraren som han åker med från platsen.
- Har har inte haft någon kontakt med offren på mordnatten.

11:07, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokat Smedberg företräder nu en man som är misstänkt för medhjälp till mord. Han förnekar brott.

11:08, 8 September 2015

Richard Veldre: Smedberg berättar att hans klient överlämnat ett vapen på mordkvällen. Men han visste ingeting om någon konflikt i Uddevalla eller mellan offer och misstänkta.
- Han visste inte det när han fick pistolen och han visste inte det att han lämnat pistolen.

11:09, 8 September 2015

Richard Veldre: Det är först dagen efter när de får reda på mordet som de blir rädda. Jag kommer visa meddelande som visar detta senare.
- Han har inte haft uppsåt att skada eller än mindre skada offren. Om min klient hade vetat att vapnet skulle användas för att skjuta så hade han inte lämnat tillbaka det.

11:10, 8 September 2015

Richard Veldre: När det gäller narkotikabruk har han erkänt eget bruk. Han har i ganska stor omfattning rökt cannabis. Han har köpt cannabis av den äldre brodern. Han har också sålt en del till vänner och bekanta.
- Men min klient förnekar ansvar för de 996 subutextabletter.

11:12, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu berättar advokat Smedberg om sin klients personliga tillvaro. Han berättar att klienten haft ett omfattande cannabis-missbruk. Han är kompis med den andra medåtalade, de hade bland annat en lägenhet ihop.
- Därför transaktioner mellan dem, de har ett omfattande umgänge. De gör allt tillsammans.

11:14, 8 September 2015

Richard Veldre: De transaktioner som åklagaren försökt hävda handlar om droger (två tillfällen) är egentligen ett uttag inför brödernas resor.

11:15, 8 September 2015

Richard Veldre: Smedberg: I januari ska den äldre brodern visat att det finns en pistol i det förråd som både min klient och brodern hade tillgång till. Min klient åker senare olovandes till förrådet och tar pistolen utan att brodern vet om detta.

11:17, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokat Smedberg visar nu telefonlistor mellan klienten och den äldre brodern.
- Det är inte full så omfattande kontakter som man kan tro, många samtal som listas handlar om kontaktförsök. Det är inte samtal.

11:19, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokat Smedberg berättar nu om sin klients internethistorik på mordkvällen. På kvällen tittar man på youtube-klipp om ISIS och olika krigsklipp.
- Man är vid den här tidpunkten omedveten om vad som hänt eller skulle hända.

11:21, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska advokat Smedberg visa att någon eventuell brottsplan inte har redovisats för hans klient, därför skulle han då omöjligen kunna begå det brott han misstänks för.

11:22, 8 September 2015

Richard Veldre: Det handlar om längden på telefonsamtal och vad man har berättat i förhör. Det är korta samtal, cirka 80 sekunder, där Smedbergs klient blir guidad att ta en taxi till rätt adress.

11:25, 8 September 2015

Hans: Hur har reaktionen på den äldre brodern varit under redogörelsen

Victor Jensen: Han har suttit lugn hela tiden utan några större reaktioner. Han har pratat med sin försvarare några gånger och titta på lite olika papper som advokaten har framför sig.

11:26, 8 September 2015

Richard Veldre: 00.23 kommer min klient fram till den äldre broderns adress. "Utanför =D" står det i sms:et.
- Bara det visar att han inte är medveten om vad som ska hända.

11:26, 8 September 2015

Richard Veldre: Mötet mellan min klient och den äldre brodern är väldigt kort. Han ska själv berätta om vad som sades men det fanns ingenting som indikerade på vad som skulle hända.
När det var gjort åker han hem till sin lägenhet i Ljungskile.

11:27, 8 September 2015

Richard Veldre: Från att han skickade sms:et 00.23 till klockan 13 dagen efter är min klients telefon inaktiv.

11:28, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi får nu se bilder från hans klients dator som de har tagit bilder med på mordnatten. De sitter och tittar på youtube-klipp under natten.

11:29, 8 September 2015

Anders: Beskriv gärna stämningen i rättssalen, tittar bröderna på varandra någonting?

Victor Jensen: Stämningen är just nu lugn. Men för en stund sedan när det visades bilder på två av offren när de var i livet så var det flera personer som började gråta. Det har inte varit några upprörda känslor i dag, i går var det ju vissa otrevligheter som skreks utanför rättssalen. Har inte sett att bröderna har tittat på varandra speciellt mycket. Den yngre brodern sitter snett till vänster från den äldre brodern och det sitter också tre personer emellan dem. Så det är inte så att bröderna sitter bredvid varandra.

11:29, 8 September 2015

Richard Veldre: Min klient stänger av datorn vid 02-tiden och först klockan tio på morgonen startar man den igen.
- Först 18.42 den 7 mars förändras sökhistoriken dramatiskt, säger advokat Smedberg.

11:31, 8 September 2015

Richard Veldre: Man besöker Flashback och olika medier för att ta reda på vad som har hänt under mordnatten.
- Då börjar man intressera sig vad som har hänt i Uddevalla. Det visar tydligt att man inte haft en aning om vad vapnet skulle användas till.

11:32, 8 September 2015

Christoffer: När den äldre brodern svarar "ingen kommentar" på merparten av polisens frågor. Hur uppfattas hans trovärdighet då? Tror ni det faktumet att han svarat "ingen kommentar" och inte velat medverka i förhören är något åklagaren kommer ta upp? Samt kan det vara en strategi för att i rätten skylla på den yngre brodern och skapa förvirring?

Victor Jensen: Han har rätt att inte säga något i polisförhören och sedan berätta under rättegången, men åklagaren kan kanske komma att använda det emot honom. Det beror säkert också på vad den äldre brodern nu berättar. Om det påverkar hans trovärdighet är ju upp till tingsrätten att ta ställning till.

11:33, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu är advokat Smedbergs dragning klar. Hans klient menar alltså att han inte haft någon information - eller fått någon information - om att pistolen skulle användas.

11:35, 8 September 2015

sanna: Var det inte skrivet i tidningen att han tog taxi till sjukhuset och att han hade kvitto på det?

Richard Veldre: Jo, den medåtalade åkte taxi från sin bostad i Ljungskile till sjukhus, på väg dit fick han ny information att bege sig till den äldre broderns bostad.

11:36, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu till den äldre broderns flickvän, som alltså är misstänkt för vapenbrott.
- Hon medger att hon varit vid platsen där vapnet provskjutits.

11:38, 8 September 2015

Richard Veldre: Under färden därifrån avlossades ett skott. Min klient vet inte vem som sköt.

11:39, 8 September 2015

Richard Veldre: - Sammanfattningsvis så har min klient inte skjutit, något hon är åtalad för. Min klient har när hon gått igenom förundersökning blivit utpekad. Det är ett felaktigt utpekande.

11:40, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokat Lundberg ska nu visa ett par sms mellan sin klient och andra personer direkt efter den provskjutning som gjordes i december.

11:42, 8 September 2015

Richard Veldre: Tack för att ni rättar mig ibland. Det går fort nu i rättssalen! Men vi kämpar på för att få det så rätt som möjligt.

11:43, 8 September 2015

Victor Jensen: Kan nu konstatera att två av advokaterna väljer att inte hålla någon sakframställan, alltså presentera de misstänktas syn på vad som hände under natten. Det är advokaten till den äldre brodern och advokaten till den man som finns på hemlig ort, och som misstänks för grovt narkotikabrott. Beslutet från den äldre broderns advokat att inte hålla en sakframställan kommer efter gårdagens diskussion med åklagaren, där åklagaren inte ville säga vem av bröderna som skulle förhöras först. Det gjorde den äldre broderns advokat upprörd och nu väljer han alltså att inte ha någon sakframställan.

11:43, 8 September 2015

Hans: Du skrev den yngre broderns flickvän men du menade den äldres, eller

Victor Jensen: Det är helt korrekt. Vi ändrade. Tack för att ni ger oss feedback när det blir fel!

11:44, 8 September 2015

Hans: Ni är super��

Victor Jensen: Tack.

11:44, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu får vi se sms från mellan den åtalade kvinnan och några kompisar efter mordet. Man kan sammanfatta det med att det inte är så trevliga sms. Så här står det bland annat i ett sms som skickats till den åtalade kvinnan.
"Du är inte välkommen på begravningen. Jag vill aldrig mer se dig. Du kommer aldrig få reda på vad jag vet. Ha ett ensamt och bra liv. Hoppas din pojkvän brinner i helvetet hundra gånger om"

11:45, 8 September 2015

Bert: Den äldre broderna advokat skall inte ha en sakframställan? vad innebär det? Den äldre brodern kommer inte ge sin syn på sin eventuella inblandning i trippelmordet och övriga åtalspunkter?

Victor Jensen: Det innebär att det blir förhör med den äldre brodern, men att hans advokat väljer att inte presentera den äldre broderns syn på vad som hände innan förhören. Vad den äldre brodern säger i förhöret under rättegången återstår ju att se.

11:48, 8 September 2015

Richard Veldre: De sms som vi fick se precis skickades alltså till den åtalade kvinnan. Inget annat.

11:50, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska rätten snart ta paus. Lagmannen håller på att planera eftermiddagen. Först ska en kvinna höras som målsägande. Hon är en i vänkresten och kan ge en inblick i vad som hänt vid provskjutningen i december. Innan vi går på lunch blir det återigen en sammafattning om vad som har sagts. Och tack för att ni rättar mig. Då blir det bättre. Stay tuned.

11:51, 8 September 2015

Bert: Min uppfattning är att den äldre brodern var medgörlig i förhören till en början efter att ha läst förundersöknings protokollet. Men när frågorna blev mer pressande och ifrågasättande så valde den äldre brodern att inte medverka. Är det något ni delar uppfattning kring?

Victor Jensen: Kan egentligen inte säga något om det, har inte läst allt som sagts. Men man kan konstatera att han i inledande förhör pratade lite kring vad han gjorde de aktuella dagarna, men sedan så övergick han allt mer till att bara säga: inga kommentarer. Därav kommer hans förhör nu under rättegången att bli intressant. Det enda som är klart sedan innan är att han förnekar mordanklagelserna.

11:57, 8 September 2015

Bert: Finns det någon planering när förhör sker med bröderna? Om det finns någon uppskattad tidsplanering kan ni inte lägga upp den på hemsidan?

Victor Jensen: Förhör med bröderna ska troligen börja nu under eftermiddagen. Det är svårt att säga exakt när, för först är det två andra förhör som ska genomföras. Ett med den åtalade kvinnan och ett med en anhörig till ett av offren. Sedan ska alltså någon av de två bröderna förhöras. Vem åklagarna börjar med är inte känt än. Nu är det ju paus till strax efter 13 och sedan börjar förhören.

12:01, 8 September 2015

Richard Veldre: Sammanfattning förmiddagen dag 3

 • Åklagaren är nu färdig med sin presentation. Den sista biten handlade om transaktioner mellan de åtalade. Åklagaren försökte visa på hur pengarna var knarkpengar.
 • Sen har det varit målsägandes berättelser. Man visade bilder på offren och många blev väldigt berörda. Några grät öppet i salen.
 • De åtalade advokater börjar sen sin presentation. Claes Östlund, som företräder den yngre brodern, sa att hans klient förnekar brott. Och att han inte har någon kännedom.
 • Östlund sa att åklagaren har fel när det gäller motivet. Åklagaren menar att bröderna planerad mordet redan hemma hos pappan. Det är fel, menar Östlund.
 • Har känner inte till de oregistrerade telefonerna. Han har inte haft med dem att göra.
 • Östlund sa också att den yngre brodern inte haft någon kontakt med offren på mordnatten.
 • Advokat Smedberg, som företräder en medåtalad som är misstänkt för medhjälp till mord, sa att hans klient inte har fått någon information eller förstått att pistolen han överlämnat skulle användas för att döda.
 • Smedberg menade att hans klient internethistorik visade detta, bland annat började man leta efter information om mordet först på lördagskvällen.
 • Den åtalade kvinnan, som alltså är flickvän till den äldre brodern, förnekar vapenbrott. Hon ska inte ha skjutit med någon pistol.

12:07, 8 September 2015

Tjejen: Tack killar! Ni gör ett grymt bra jobb! :)

Victor Jensen: Tack så mycket. Vi fortsätter att rapportera direkt under alla rättegångsdagar så fortsätta gärna att följa oss. Ni får också gärna fortsätta ställa frågor så svarar vi på så många vi hinner med och som vi kan svara på.

12:08, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi får nu en rad frågor om rättegången. Vi ska försöka svara efter bästa förmåga. En del saker handlar om i vilken ordning förhören ska hållas. Tyvärr uttalar sig inte åklagaren eller de huvudåtalades advokater om varför de gör på olika sätt. Vi vet heller inte exakt hur de tänker göra. Direkt efter förhandlingen ska advokater, åklagare och lagmannen diskutera just detta.

Klockan 12.30 kommer Victor Jensen lämna en kommentar i radio - surfa in på www.sverigesradio.se/vast eller slå på radio i fönstret.

12:13, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu inleds eftermiddagens förhandlingar. Det är alltså ett så kallat målsägandeförhör och det ska handla om den provskjutningen som genomfördes i december 2014. Åklagaren ska inledningsvis ställa sina frågor.

13:11, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan som hörs nu känner flera av de inblandade, båda offer och de misstänkta.

13:13, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska kvinnan berätta om provskjutningen i 12 december 2014. Hon satt hemma med några kompisar och stämningen ska ha varit bra. Sen ska en i gänget sagt att han ville provskjuta ett vapen.

13:14, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan berättar nu hur den äldre av de misstänkta bröderna ska ha guidat henne till platsen där provskjutningen skulle äga rum. De stannade på en plats där de hämtade ett vapen och sen fortsatte färden.

13:16, 8 September 2015

Elle: Har ni märkt om bröderna mött blickar med varandra eller tittar på varandra samt på åhörare som finns på plats?

Victor Jensen: Under dagen har de inte vänt sig om mot oss åhörare vad jag har sett. Det sitter flera personer mellan oss och bröderna, vilket gör att vi har svårt att se dem. Just nu, under det första förhöret i den här rättegången, sitter den yngre brodern och tittar rakt fram mot kvinnan som förhörs medan den äldre brodern bara tittar mot henne ibland och ibland växlar några snabba ord med sin försvarsadvokat.

13:17, 8 September 2015

Richard Veldre: Totalt var det alltså tre bilar som körde upp till platsen.
- De sa att jag inte skulle gå ut ur bilen. De gjorde jag inte heller. Sen började de skjuta. Det small väldigt högt, säger kvinnan.

13:18, 8 September 2015

Mattias : Den äldre broderns advokat avstod sakframställan. Var det på sin egna begäran eller via hans klient tro?

Victor Jensen: Det vet vi inte. Hans advokat har valt att inte svara på några frågor under tiden som rättegången pågår.

13:18, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan ska även ha haft med två hundar till platsen. De ska ha blivit rädda av skotten.
- Jag försökte få dem att sluta skjuta, de gjorde de efter ett tag, berättar kvinnan.

13:19, 8 September 2015

Richard Veldre: - På vägen hem avlossas ett skott i min bil, säger kvinnan och fortsätter:
- Det blev svart och varmt. Chockad. Jag stannade och vände mig om och tittade på de i baksätet.

13:20, 8 September 2015

Richard Veldre: Gänget får samtal om att polisen ska vara på väg till platsen. Därför kör kvinnan på en gångbana och stannar bilen.
- Vi försöker se var skottet har gått men ser ingen. Men vi slänger ut hylsan ur bilen, säger kvinnan.

13:22, 8 September 2015

Richard Veldre: Sen ska situationen blivit lätt flamsig bland vissa innan man åker ner till McDonalds i centrala Uddevalla för att äta.
- Vad sjukt, jag kunde ha skjutit ihjäl dig, ska den äldre brodern ha sagt i bilen enligt kvinnan.

13:25, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan får nu frågor om hon kommer ihåg hur pistolerna såg ut. Enligt kvinnan ska en pistol ha en längre pipa än den andra. Kvinnan tog också en bild på ett av offren när han visar vapnet.

13:27, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi får nu se bilder från platsen där vapnen provsköts. Kvinnan pekar ut hur bilarna stod och sen var personerna som sköts stod.

13:29, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan får nu berätta igen om när skottet avlossades. Åklagaren ber henne berätta vilka som satt i bilen vid tillfället. Sen får kvinnan fler frågor om hylsan som hittades i bilen.
- Den hittades bakom mitt säte, säger kvinnan.

13:31, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan berättar nu att det var först när hon parkerad i garaget som hon egentligen förstod hur kulan hade gått.
- Det var sjukt, det var några centimeter ifrån mig.

13:33, 8 September 2015

Richard Veldre: Åklagaren frågar hur den äldre brodern hade reagerat efter skjutningen.
- Alltifrån hur en normal människa skulle reagera, säger kvinnan.

13:34, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan får nu frågor om vilken typ av affärer ett av offren hade med den äldre brodern.
- Det var droger. Den äldre brodern gav uppdrag om att hämta och lämna saker. Jag höll mig utanför, berättar kvinnan.

13:36, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu är åklagaren klar med sina frågor. Nu ska advokat Lundberg ställa sina frågor. Advokat Lundberg företräder alltså kvinnan som är misstänkt för vapenbrott.

13:37, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokat Lundberg ställer frågor om deras relation. Är du arg och upprörd?
- Hon var min nära kompis och hon kramade om mig på mordplatsen. Och hon visste om vad som hade hänt. I dag har jag ingen relation till henne, jag vill inte ha det heller.

13:38, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu återvänder advokat Lundberg till platsen för provskjutningen. Han frågar om hur man ställt upp flaskor som man sedan sköt på.
- Man står utspridda på platsen, berättar kvinnan.

13:41, 8 September 2015

Richard Veldre: Advokat Lundberg ställer nu frågor om hur länge provskjutningen ska ha pågått och exakt vad hon sett.
- Den pågick i cirka 20 minuter kanske, säger kvinnan.

13:43, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska åklagaren Per-Erik Rinsell förhöra kvinnan som är misstänkt för vapenbrott. Hon har också en relation med den äldre brodern. De har bott ihop sedan förra sommaren.

Hon redogör nu för hur hon känner de inblandade. Hon träffade flera av de inblandade, några av personerna träffade hon nästan dagligen.

13:47, 8 September 2015

Richard Veldre: Kan du berätta om kvällen den 12 december? frågar Rinsell.

- Jag kommer inte ihåg alls hur det kom på tal. Det var mer att det var något killarna skulle göra.

13:48, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan har väldigt få eller svaga minnen om vad som har hänt den 12 december. Rinsell frågar om de stannat på vägen.
- Jag minns inte, det känns väldigt konstigt att att vi skulle stanna där, säger hon

13:50, 8 September 2015

Richard Veldre: Såg du någon hålla i ett vapen?
- Nej, när jag såg bilderna i förundersökningen så känner jag inte alls igen att det skulle ha varit ett vapen i bilen, säger kvinnan.
- Det här var jättelängesedan.

13:51, 8 September 2015

Richard Veldre: Är det ovanligt att du ser vapen?
- Nej, säger kvinnan.
Ändå ser du inte om det är ett vapen i bilen?
- Nej.

13:51, 8 September 2015

Richard Veldre: Har du skjutit?
Nej.
Är du säker?
Ja.

13:52, 8 September 2015

Richard Veldre: Det finns flera uppgifter om att du har skjutit.
- Det får stå för dem, säger kvinnan.

13:53, 8 September 2015

Richard Veldre: Såg du någon som sköt?
- Nej, säger kvinnan.

13:53, 8 September 2015

Richard Veldre: Kvinnan får nu frågor om vad hon minns att det avlossades ett skott i bilen.
- Vi blev chockade och fattade inte vad som hände. Jag såg inte vem som gjorde det eftersom jag tittade framåt.

13:54, 8 September 2015

Richard Veldre: Vad gör ni sen?
- Jag har för mig att vi åkte till en busshållsplats och att vi gick iväg. Där mötte vi de andra. De skämtade om att några hade blivit av polisen, säger kvinnan.

13:57, 8 September 2015

Richard Veldre: Vad tänkte du när ni såg kulhålet?
- Det var helt sjukt för det var så nära att en person träffades, säger kvinnan.

13:58, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu går åklagaren över till mordnatten och ska fråga kvinnan om vad som hänt.
- Jag kommer inte kommentera något annat än misstankarna om vapenbrott.

13:59, 8 September 2015

Richard Veldre: Så du vill inte svara på någon fråga?
- Japp, säger hon snabbt.

13:59, 8 September 2015

Richard Veldre: I polisförhör har kvinnan uppgett en rad olika versionen om vad som har hänt. I första förhören gav hon den äldre brodern alibi på mordnatten, en uppgift hon senare ändrat.

Nu vill alltså kvinnan inte svara på några frågor om mordnatten.
- Jag har inga kommentarer, säger hon på alla frågor som åklagare Rinsell ställer.

14:01, 8 September 2015

Victor Jensen: Domaren förklarar nu att kvinnan har rätt att inte svara på några frågor, eftersom hon är tilltalad i målet, alltså misstänkt.

14:03, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska Rinsell visa polisförhör där kvinnan berättat om vad som hänt. Rinsell läser alltså upp valda stycken ur polisförhör. Kvinnans enda svar är:
- Ingen kommentar, säger hon.

14:03, 8 September 2015

Richard Veldre: Rinsell ifrågasätter nu om kvinnan talat sanning i förhören.
- Det är därför jag fortsätter ställa frågor om polisförhören, säger Rinsell och fortsätter med nästa stycke ur polisförhören.

14:04, 8 September 2015

A: Måste man inte svara på alla frågor? Iaf såna frågor som nu ställts.

Victor Jensen: Nej, inte i det här fallet när det handlar om en person som är misstänkt för ett brott. Då har man rätt att inte svara.

14:07, 8 September 2015

Richard Veldre: I slutet av augusti ska kvinnan ha kontaktats av en person som ska ha haft kontakt med den äldre brodern i häktet.
- Skicka sms till mig från ett nummer ingen har. Jag har ett meddelande till dig, står det i sms:et.

Kvinnan säger att hon inte kontaktat personen.

14:08, 8 September 2015

Richard Veldre: Har du lust att kommentera varför du inte talar sanning i förhör? frågar sig Rinsell.

- Ingen kommentar.

14:08, 8 September 2015

Richard Veldre: Rinsell avslutar förhöret med en rejält frågebatteri om bland annat inkomst och Thailandsresan. Enda svaret från kvinnan:
- Ingen kommentar.

14:10, 8 September 2015

P: kommer den äldre bror att prata idag?

Richard Veldre: Det vet vi inte. Hans advokat genomförde ingen egen sakframställan när han hade chansen. Men tanken är att han ska höras i dag, om tiden räcker till.

14:10, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska den äldre broderns advokat Hans Gaestadius ställa en fråga till kvinnan. Minns du om du fått en liknande fråga i förhöret?
- Det kommer jag inte ihåg, säger kvinnan.

14:12, 8 September 2015

K: Hade inte de häktade restriktioner, har någon på häktets insida kontaktat kvinnan

Richard Veldre: Jo, så ska det vara. Men på något sätt har en för kvinnan okänd person försökt kontakta henne. Personen har uppgett att han har information till henne - från den äldre brodern.

14:14, 8 September 2015

Richard Veldre: Gaestadius fortsätter nu att fråga om ekonomi och olika fordon. Kvinnan är nu något mer pratbar och berättar om den äldre broderns MC. Men det är väldigt vaga uppgifter.

14:15, 8 September 2015

Richard Veldre: Gaestadius frågar nu om hon kan ge lite mer information om MC:n. Har du någon gång åkt med den?
- Ja, men jag kommer inte ihåg när exakt.

14:16, 8 September 2015

Richard Veldre: Kommer du ihåg hur du beskrev den större i polisförhör, frågar Gaestadius.

- Jag kommer inte ihåg att jag beskrivit den alls, svarar kvinnan.

14:17, 8 September 2015

Richard Veldre: Gaestadius läser nu från förhör där kvinnan pratar om en svart MC. I förhör säger hon också att hon provkört en vit, skruttig scooter.

14:18, 8 September 2015

E: Ses hon som ett mindre trovärdigt vittne med tanke på att hon ändrat sin historia i förhören samt nu ej kommenterar frågorna?

Victor Jensen: Det kan jag inte svara på. Det är tingsrätten som ska göra den bedömningen. Men klart är att hon inte har velat svara på några frågor om mordnatten nu under rättegången. Hon svarar bara på frågor som rör det vapenbrott hon är misstänkt för, svarade hon på åklagarens frågor.

14:19, 8 September 2015

K: Kan advokaterna prata med alla inblandade före rättegången

Victor Jensen: Nej.

14:20, 8 September 2015

Richard Veldre: Rätten visar en bild på den större MC:n som den äldre brodern äger. Det är den som åklagaren beskriver som vit. Även om den har svarta plastdetaljer.

- Det är den, säger kvinnan.

14:20, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu svara kvinnan på frågor om mordnatten. Frågorna kommer från Hans Gaestadius.
- Vid klockan 04-05 åkte vi vidare till en av brödernas bostäder, säger kvinnan.

14:21, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu frågar Rinsell retoriskt att om han lämnar frågor till Hans Gaestadius så kanske kvinnan vill svara på frågorna.

Nej, så gör vi inte, avbryter domaren.

14:22, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu har åklagare Rinsell återigen laddat upp med ett rejält frågebatteri om mordnatten.
- Ingen kommentar, säger kvinnan på alla frågor.

14:22, 8 September 2015

Victor Jensen: En halvtimmes paus nu sedan förhör med den äldre brodern.

14:26, 8 September 2015

Richard Veldre: Min kollega Victor Jensen ska nu ut och försöka vara med i radio för att lämna det senaste till nyhetsdesken. Jag ska försöka mig på en sammanfattning om vad vi egentligen fått veta efter lunch.

14:27, 8 September 2015

abbe: Åh va ni är bäst! Tack för suveräna uppdateringar!

Richard Veldre: Tack. Vi kämpar på så gott vi kan.

14:31, 8 September 2015

Richard Veldre: Första delen handlade om provskjutningen som alltså ska ha ägt runt 12 december. Den äldre brodern har erkänt att han avlossade ett skott i bilen. Men det var alltså två versionen vi fick höra.

 • En kvinna var väldigt tydligt med vad man åkt, vilka man hämtat och vilka som skjutit. Hon beskrev den äldre broderns reaktion som "allt annat än normal" effter skjutningen. Kvinnan pekade också ut den kvinnan som är misstänkt för vapenbrott. - Hon sköt vapnet, sa hon.

​Det andra förhöret hölls med en kvinna som är misstänkt för att ha skjutit vapnet vid provskjutningen. Hon har också en relation med den äldre av bröderna som är misstänkt för mord. Hon fick också frågor om mordnatten. Hennes svar i korthet;
 • Väldgt svaga minnesbilder av provskjutningen; hon minns att de varit där men inte vem som skjutit.
 • Hon sa att hon inte skjutit något vapen.
 • Hon vet inte vem som avfyrade vapnet i bilen.
 • Vill inte kommentera vad hon gjort på mordnatten - alls. Åklagare Rinsell ställde en rad frågor men fick bara "ingen kommentar" tillbaka.
 • När advokaten Hans Gaestadius berättade hon däremot att hon lämnat en bostad vid klockan 04 på mordnatten för att åka till en av brödernas bostäder.

14:32, 8 September 2015

Richard Veldre: Signaturen Gröngöling undrar om det märks att kvinnan som just nu förhördes var rädd?
Och det korta svaret på det är nej, det märkes inte. Hon var lågmäld och tillbakadragen men svarade på frågorna, även om det var på hennes sätt.
När frågorna började handla om mordnatten var hon väldigt tydlig med att hon inte ville lämna några kommentarer. Men med det sagt så kan hon ju vara rädd ändå.

14:42, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi får också frågor om vilken ordning förhören hålls - och varför. Till exempel Mattias undrar varför man inte förhör den yngre brodern före den äldre. Det vet vi inte, och kommer inte få veta innan rättegången är slut. Åklagarsidan är mycket tydliga med att man inte tänker kommentera målet innan förhandlingen är avslutad. Så allt om förhörsordning blir bara spekulation, tyvärr.

14:44, 8 September 2015

mrj: Någon reaktion från den äldre broder när flickvännen vittnade?

Richard Veldre: Inget märkbart från någon av de misstänkta. Den äldre brodern sitter med ryggen mot läktaren, där vi sitter. Alltså kan jag inte säga exakt. Men alla de misstänkta sitter still och tittar den som ställer frågor. Ibland vänder de sig till sina advokater för att växla ett par ord men annars är det väldigt få reaktioner.

14:46, 8 September 2015

Obama : grym rapportering ��

Richard Veldre: Tack! Vi kör hela rättegången - så häng med hela vägen.

14:46, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi får också frågor, bland annat från Mr J om vad vi tror blir allas samtalsämne. Det första har vi just fått svar på; frågan om den misstänkta kvinnan tänkte berätta något om mordnatten. Och det gjorde hon i princip inte.

Andra frågor som är intressanta är naturligtvis om den äldre brodern tänker berätta sin version om vad han gjort på mordnatten. Sedan hans lillebror valde att berätta en helt ny version för polisen för ungefär en månad sedan så har ju storebrodern konsekvent svarat "inga kommentarer" i polisförhör. Och det får vi veta när rättegången drar igång efter pausen.

14:49, 8 September 2015

Victor Jensen: Då är det dags för förhör med den äldre brodern, som i förhör inte sagt speciellt mycket. Vi är nu inne i salen igen.

15:00, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu ska den äldre brodern ge en sammanhängande berättelse från 2014 fram till mordet, meddelar Hans Gaestadius.

15:01, 8 September 2015

Richard Veldre: Storebrodern börjar berätta om sommaren 2014, han får erbjudande om att köpa en pistol. Den nyare pistolen.
- Jag köpte den, det är coolt tyckte jag, säger han.

15:01, 8 September 2015

Richard Veldre: Sen på hösten köpte han den äldre pistolen för 5 500 kronor.
- Det var billigt, jag tänkte jag kunde sälja den för 15 000 kronor.

15:02, 8 September 2015

Richard Veldre: - Jag har försökt sälja den gamla pistolen, i december/januari träffade jag några bekanta som var intresserade, säger mannen.

15:03, 8 September 2015

Richard Veldre: Men i stället för att sälja den gamla pistolen sålde han den nya pistolen, berättar han för rätten.

15:03, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre brodern berättar nu om hur han lånade ut pistolen till flera olika personer. Nyckeln bar han alltid i fickan. Men vid ett tillfälle när han skulle lägga tillbaka pistolen var nyckeln borta.
- Sen på kvällen skulle jag lägga tillbaka pistolen men då var nyckeln borta. Då gömde jag den hos en kompis, säger han.

15:05, 8 September 2015

Mr J: Finns det risk att de tömmer salen om åhörarna spårar ur under vittnesmålen med bröderna?

Victor Jensen: Det är väldigt lugnt här och finns inga tendenser till upprörda känslor.

15:06, 8 September 2015

Richard Veldre: Något senare berättar den äldre brodern att tre kilo cannabis var försvunnet från hans förråd.
- Jag blev mer och mer misstänksam att det var en person, säger han.

15:07, 8 September 2015

Richard Veldre: Brodern berättar nu om hur han efter ett tag blev övertygad om att han blivit blåst på 3 kilo cannabis. Han kontaktade några kunder som skulle råna den person som brodern misstänkte. De skulle vid ett rån dela på drogerna, 1,5 kilo var. De ville ha en pistol vid rånet.
- Då sa jag att jag har kvar den gamla pistolen, säger den äldre brodern.

15:09, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre brodern berättar nu om hur han hittat ett annat gömställe för pistolen, i ett förråd som en av de medåtalade hade tillgång till.
- Två, tre dagar innan jag åkte till Thailand visade jag honom var pistolen låg. Då sa jag till honom att han kunde ta nyckeln, berättar brodern.
- Sen åkte vi till Thailand och hade kul.

15:11, 8 September 2015

Richard Veldre: När bröderna är i Thailand glömmer de bort sina problem. Det är först när han får reda på vem som ska hämta honom vid flygplatsen som han kommer ihåg att ha måste lösa sina problem med drogerna.

15:12, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre brodern berättar nu om hur han stämde träff med rånarna när han kom hem på kvällen efter resan till Thailand.

15:14, 8 September 2015

Richard Veldre: Vi är nu framme vid mordnatten. Brodern berättar nu att han är på väg till sin pappa.

15:14, 8 September 2015

Richard Veldre: Han skulle då hämta pistolen, som låg i ett förråd, för att ge till rånarna som han hade stämt träff med.

15:15, 8 September 2015

Richard Veldre: - Jag gick ut efter en stund för att hämta pistolen. Men jag hade ingen nyckeln till förrådet. Därför ringde jag till den medåtalade för att ge mig nyckeln.
- Då berättade han att pistolen är i ljungskile. Då blev jag sur och sa till honom att komma nu. Som ett straff.

15:16, 8 September 2015

Richard Veldre: - Då sprang jag ner till pizzerian där jag mötte rånarna.
- Jag har en plats där ni kan möta dem, säger han.

15:17, 8 September 2015

Richard Veldre: Det går otroligt fort nu i berättelsen. Naturligtvis kommer det en sammanfattning lite senare. Tills dess ska vi försöka hänga med så bra det går.

15:18, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu berättar han om när de medåtalade lämnade över pistolen.
- Han bad om ursäkt och frågade om det var lugnt. Sen åkte han.

15:19, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre brodern startar nu en av de oregistrerade telefonerna. Men den hade inga batterier. Han testade då den andra telefonen, men inte heller den hade några batterier.
- Jag la därför båda telefonerna på laddning. Jag tänkte att en telefon kan jag använda. Den andra kan jag ge till rånarna. Så vi har varandras nummer.

15:20, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu berättar den äldre brodern om de sms han misstänks för att ha skickats. Han medger att han skickat sms till offren för att stämma träff.

15:21, 8 September 2015

Richard Veldre: - Jag tog på mig skorna och gick ut för att träffa rånarna.

15:22, 8 September 2015

Richard Veldre: - Där vi stämde träff är ett känt ställe bland kriminella. Det ligger nära också. Sen lämnade jag mobilen till rånarna och jag gav dem pistolen. Då ringde mobilen.

15:22, 8 September 2015

Richard Veldre: Sms:en till det andra offret ska, enligt brodern, ha skickats fel. Det var inte meingen att de båda manliga offren skulle få sms:en. Bara en skulle få sms, den person som den äldre brodern misstänkte för att ha stulit knark från honom.

15:24, 8 September 2015

Richard Veldre: - Sen åkte jag hem och la mig, jag vaknade runt klockan 04. Då såg jag att min bror var vaken. Jag frågade om han hade någon mat hemma, jag hade ingen mat. Vi hade tömt kylen innan vi åkte på semester. Jag frågade min flickvän och frågade om hon ville hänga med till min bror för att äta. Det gjorde vi.

15:25, 8 September 2015

Richard Veldre: - Sen vaknade jag upp på morgonen för att min mobil vibrerade. Då såg jag också att jag hade en massa missade samtal och en massa sms.

15:26, 8 September 2015

Richard Veldre: - Då ringde jag en person som berättade att tre personer hade skjutits.

15:27, 8 September 2015

Richard Veldre: - Sen åkt vi ner till brottsplatsen.

15:27, 8 September 2015

Richard Veldre: Så en blixtsummering om den äldre broderns redogörelse:
Den äldre brodern misstänker alltså att han blivit blåst på 3 kilo cannabis. Han kontakter då personer som ska råna ett av mordoffren. Under Thailandsresan har de kontakt om knarket.

Den äldre brodern kommer hem från Thailand och stämmer träff med rånarna för att lämna över vapen och en oregistrerad telefon. Med de oregistrerade telefonerna stämmer han träff med ett av offren. Av misstag skickar han också sms till ytterligare en person, som senare skjuts.

15:30, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre broderns berättelse innehåller alltså en helt ny förklaring om vad han har gjort på och under mordnatten. Åklagaren Per-Erik Rinsell hintade om att de behöver samlas för att gå igenom uppgifterna på nytt.

15:32, 8 September 2015

Richard Veldre: Nu berättar brodern om provskjutningen den 12 december 2014. Enligt honom ska det ha funnits två pistoler i bilen.
- Jag känner inte att skottet kommer ifrån min pistol, säger han.

Nähä? svara lagmannen Stefan Olsson.

15:33, 8 September 2015

Richard Veldre: Kom ihåg nu att den äldre brodern erkänt misstanken om framkallande av fara för annan, brottsrubriceringen för skottet i bilen. Men han säger alltså att han inte märker att skottet kommer ifrån hans pistol.

Det är först efterår när de letar efter kulan som han förstår att skottet kommer ifrån hans pistol.

15:34, 8 September 2015

Richard Veldre: Du märkte inte att den kom ifrån din pistol? frågar lagmannen Stefan Olsson.

- Nej, jag kände inte det.

15:36, 8 September 2015

Richard Veldre: Efter provskjutningen gick man till en källare och la vapnen där. Sen gick man och åt en bit mat.

15:37, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre brodern pekar alltså ut en helt ny gärningsman, någon/några han ska ha anlitat för att råna ett av mordoffer.

15:38, 8 September 2015

Richard Veldre: - Jag har ingen aning om vad som har hänt på mordplatsen. Jag vet inte vad två av dem gjorde där, säger han.

15:38, 8 September 2015

Richard Veldre: - Jag är den ende som vet att rånarna skulle vara på platsen. Därför har jag inte sagt något. De kanske dödar mig också.

15:39, 8 September 2015

Richard Veldre: Sen berättade polisen att det är samma vapen som använts vid provskjutningen.
- Då stärktes mina misstankar mot rånarna.

15:39, 8 September 2015

Richard Veldre: Lagmannen Stefan Olsson säger nu till brodern att det vore begåvat att berätta vilka rånarna är.
- Det vågar jag inte, säger den äldre brodern.

15:40, 8 September 2015

Richard Veldre: - Jag har känt mig lugn hela vägen men sen när jag såg vad min bror har sagt så måste jag berätta. Jag vet inte varför han säger så, han vet ingenting om detta, säger den äldre brodern.

15:41, 8 September 2015

Richard Veldre: Åklagare Per-Erik Rinsell ställer nu ett par frågor om den nya berättelse som den äldre brodern har lämnat. Tidigare sa Rinsell att han eventuellt behöver mer tid för att gå igenom de nya uppgifterna.

15:43, 8 September 2015

Richard Veldre: Den äldre brodern blev alltså av med knarket i början av februari.
- Någon vecka senare träffade jag rånarna, säger han.

15:44, 8 September 2015

Victor Jensen: Här kommer en sammanfattning av de helt nya uppgifterna från den äldre brodern:

Den äldre brodern berättar vad som hänt under en lång tid. Handlar om ungefär 40 minuter som det tog. Han förnekar ju brott och att han inte begått trippelmordet.

Den äldre brodern började berätta att han ägde två vapen. Ett gammalt och ett nytt. Det nya vapnet sålde han till några bekanta.

Den äldre brodern fortsatte sedan att berätta om hur han hade flera kilo narkotika gömd i en träningsväska i en skog. Men den narkotika försvann sedan och den äldre brodern misstänkte då ett av mordoffren för det hela.

Brodern frågade sedan samma bekanta som köpte vapnet, om de kunde hjälpa till att råna den nu döde mannen - på grund av att narkotikan hade försvunnit.

Rånet blev inte av innan brodern åkte på semester. Men när den äldre brodern sedan kom tillbaka från semestern till Uddevalla den 6:e mars, tog han kontakt med de bekanta som ska utföra rånet.

Då vill de som ska utföra rånet ha en pistol. Den äldre brodern tog då kontakt med den man som åtalats för medhjälp till mord för att få den hamla pistolen. Den mannen kom då till Uddevalla med pistolen.

Den äldre brodern berättade att han senare på mordnatten lämnade pistolen till de han kallar rånarna.

Efter att ha pratat med rånarna åker han hem och får reda på mordet senare på lördagen.


Det vore ju begåvat att nu berätta vilka de här rånarna är, frågade domaren efter hans berätelse.

- Det vågar jag inte, säger han.

15:47, 8 September 2015

Mr J: Hur länge håller de på idag?

Victor Jensen: Domaren har sagt att målet är att avsluta förhandlingen i dag någon gång strax efter kl 16. Återstår att se om det blir så.

15:51, 8 September 2015

Mattias: Sitter lillebrodern med i salen när nu den äldre förhörs?

Victor Jensen: Ja, han sitter en bit ifrån den äldre brodern.

15:51, 8 September 2015

Richard Veldre: Åklagaren Per-Erik Rinsell ställer nu frågor om i vilket förråd som pistolerna låg och var han hämtat dem. Rinsell frågar också om varför han inte stämde träff med rånarna dagen efter.
- Jag är rädd att de ska göra något med mig. Men vad skulle jag säga?! svarar brodern.

Per-Erik Rinsell väljer nu att avsluta sina frågor och ber om att få återkomma. Nu tar lagmannen Stefan Olsson över frågestunden.

15:51, 8 September 2015

Richard Veldre: Enligt den äldre brodern ska han ha använt en app på sin telefon som skickar krypterade meddelanden. Det är genom den appen som han kontaktat rånarna. På frågan om han minns lösenordet till appen är svaret nej.

15:53, 8 September 2015

Felix: Jisses vilken soppa.. Fick ni någon uppfattning om hur de andra misstänkta reagerade när de fick höra något helt nytt

Victor Jensen: Det har inte visats några känslor alls i samband med det här. Vad jag kunde se.

15:53, 8 September 2015

Richard Veldre: Lagmannen väljer nu att avbryta förhandlingen. Stefan Olsson konstaterar att tidsplanen inte håller alls.
Det är en mängd förhör kvar under rättegången. Dels ska den äldre brodern höras om sin nya version. Sen ska ytterligare två medåtalade höras.

Och på fredagen har man bokat vittnen från klockan 09.

- Det är tveksam om vi hinner med detta, säger åklagaren Viktoria Karlsson.

15:55, 8 September 2015

Mr J: Fortsätter den imorgon, eller var nästa dag fredag?

Victor Jensen: Nej, nästa dag är på torsdag. Då fortsätter förhören med de åtalade. Rättegången kommer då att starta redan klockan 8.

15:57, 8 September 2015

Felix: Ni har åstadkommit ett kanon jobb idag. Stort tack fortsättning följer

Victor Jensen: Tack så mycket! Fortsätt gärna att följa vår direktrapportering. Den kommer börja innan klockan 8 på torsdag igen. Nu ska vi sammanfatta det hela också, för er som vill läsa det kan man senare också gå in på sverigesradio.se/väst

16:02, 8 September 2015

Mr J: Victor; Ok, tack för en bra rapporteringsdag. Vi hörs på torsdag kl 08.00 igen då :)

Victor Jensen: Tack, det gör vi!

16:02, 8 September 2015

Mattias: Kommer sitta med kaffekoppen redo 7.59 Tack för en kanon dag :)

Richard Veldre: Tack, vi fortsätter nästa rättegångsdag. Stay tuned.

16:04, 8 September 2015

Richard Veldre: Jag ska försöka på mig en sammanfattning av dagens händelser. Den äldre brodern lämnade alltså en helt ny version om mordnatten, något som överraskade åklagarna. Därför har de bett om att få återkomma med fler frågor, just nu måste man gå tillbaka till materialet igen.

Det finns naturligtvis en rad obesvarade frågor om den äldre broderns berättelse. Bland annat, som något påpekat, vad han säger om motorcyklarna.

Men den längre sammanfattningen av broderns förhör kommer att publiceras på hemsidan www.sverigesradio.se/vast .

Där kommer du också kunna lyssna på Victor Jensen som ger sin bild av vad som hände i rättssalen.

Vi drar igång 07.45 på torsdag, rättegången fortsätter klockan 8.

16:09, 8 September 2015

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista