Så hjälper du flyktingar på bästa sätt

3:01 min

Flyktingkatastrofen som utspelar sig runt om i Europa har engagerat många här hemma i Sverige. Men hur hjälper man människor på flykt på bästa sätt?

Sara Johansson, som i många år jobbat i krigs- och katastrofområden för internationella Röda Korset skrev för några dagar sen ett uppmärksammat inlägg på Facebook som delats flitigt om hur man bäst hjälper människor som flyr krig och katastrofer.

Här är några av sakerna Sara tycker att du kan tänka på:

  • Samla inte in kläder och skor för att skeppa dessa internationellt. De flesta seriösa hjälporganisationer gör inte längre så. Samlar man in kläder, är det för att sälja dem här i Sverige och använda pengarna till relevanta insatser, alternativt för textil återvinning, fibrerna används då exempelvis till tält för flyktingar. Anledningen till detta är att frakt av kläder och skor är ett ineffektivt sätt att använda resurser på. De slår också ut den lokala handeln.
  • Ber ett boende eller en kyrka här i Sverige om kläder och saker? Då kan du ge. Men fråga noga efter vad som behövs. Mängder av osorterade kassar med saker som i själva verket måste kasseras är inte hjälp. Det du ger ska vara helt och rent. Sortera gärna efter storlek och skriv tydligt innehållet på exempelvis en plastpåse.
  • Du kan ge av din tid. Du kan samla in pengar på stan, bli språkvän via din kommun eller engagera dig på annat sätt för att göra meningsfulla aktiviteter. Prata med din kommun eller en organisation du brinner för. Du måste inte ge pengar eller ting.
  • 20 kronor till en seriös organisation med 90-konto är ofta tusen gånger bättre än att ge kläder eller skor till ett privat initiativ. Anledningen är att stora hjälpinsatser måste koordineras och vara flexibla. Jag har sett enorma laster av skor, kläder blockera hela hamnar och flygplatser. Att en person vill ta egna initiativ är fantastiskt. Problemet är när väldigt många ger exempelvis skor och detta inte är koordinerat.

Här kan du höra hela intervjun med Sara Johansson (i spelaren högst upp i det nya fönstret) fram till 7 november.