Äldre brodern skyller trippelmordet på lejda rånare

3:15 min

I dag gav den äldre mordmisstänkte äldre brodern en helt ny version om vad som hände på mordnatten. Han säger att han lejt personer som skulle råna ett av mordoffren – som en hämnd för en knarkstöld.

Trippelmordsrättegångens tredje dag tog en dramatisk vändning i dag när den äldre av de mordmisstänkta bröderna skulle vittna.

I förhör har han inte gett någon förklaring till vad han gjort på mordnatten – eller till de bevis som åklagaren säger sig ha.

Men inför en fullpackad säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt berättade brodern en helt ny version – samtidigt som han dömde ut sin egna lillebrors historia.

– Jag har känt mig lugn hela vägen men sedan när jag såg att min bror har sagt som han gjort så kände jag att jag måste berätta. Jag vet inte varför min bror säger så, han vet ingenting om detta, säger den äldre brodern. 

Han säger att han ska ha blivit besluten på tre kilo cannabis tidigare under året. Han blev allt mer misstänksam mot ett av mordoffren, som han tidigare hade haft affärer med.

För att hämnas kontaktade han via en krypteringsapp någon eller några personer som skulle råna mordoffret, som hämnd för det stulna knarket.

Rånarna, som den äldre brodern kallade dem, hade han fått kontakt med tidigare när han sålt ett vapen till dem i december 2014.

Han ska ha kontakt personerna någon vecka före Thailandsresan, men det var under resan som rånplanen blev konkret. När han anlände till Landvetter i Göteborg 6 mars kontaktade han rånarna, som då berättade att de behövde en pistol till för att skrämmas.

Den äldre brodern berättade för rätten att han träffade rånarna på en pizzeria timmar före morden för att överlämna pistolen och även en oregistrerad telefon.

Den äldre brodern berättade också att han bara stämt träff med ett av mordoffren – vad de andra två gjorde där vet han inte. Men han sa att han av misstag skicka sms till det andra manliga mordoffret.

– Jag skickade det första sms:et till fel person, därför kopierade jag det och skickade till den person jag ville träffa.

Efter mötet med rånarna ska han ha åkt hem, därför säger han att han inte vet något om vad som har hänt på mordnatten.

På kvällen efter trippelmordet ska han varit vaken fram till klockan fyra innan han somnar, när han vaknade några timmar senare fick han reda på att tre personer hade skjutits ihjäl.

Åklagarna Per-Erik Rinsell och Viktoria Karlsson såg överraskade ut när brodern berättade sin historia. Man frågade om varför han inte berättat den här versionen tidigare, och han sa då att han var rädd för hämnd.

– Jag är den ende som vet att rånarna skulle vara på platsen. Därför har jag inte sagt något. De kanske dödar mig också.

När P4 Väst pratar med åklagarna efter rättegången vill de inte kommentera den nya versionen eller andra delar av rättegången

– Vi kan konstatera att det här kommer förlänga förhöret och rättegången. Det är den enda kommentar vi har just nu, säger åklagaren Viktoria Karlsson.

Det finns fortfarande en rad frågetecken i den äldre broderns historia som han inte svarat på. Det handlar bland annat om de krutstänk som hittats på hans kläder och på en MC.

Rättegången fortsätter på torsdag med start klockan åtta. P4 Väst är på plats och rapporterar direkt med start klockan 7.45.