Lagstiftningen bakom massdöden på Medelhavet

2:04 min

Att fly över Medelhavet är livsfarligt och dyrt. Så varför tar människor på flykt inte flyget? Det så kallade transportörsansvaret både hindrar flyktingar från att ta sig säkert till Europa och splittrar blocken i riksdagen.

– Vi fick starta från noll eftersom vi kom hit illegalt, säger Mohammed som klarade den livsfarliga flykten över medelhavet.

Den skräckfyllda båtresan och de falska passen inom Europa kostade honom närmare 20 000 kronor – alla hans besparingar. En vanlig flygbiljett hade kostat en bråkdel, men för flyktingar brukar det ta stopp vid incheckningsdisken.

Det så kallade transportörsansvaret förbjuder flygbolagen att ta med dig utan visum, så till vida du inte är flykting – det skulle bryta mot FNs flyktingkonvention.

Men, om de släpper ombord en person som sedan inte beviljas flyktingstatus i mottagarlandet, alltså får asyl, måste flygbolaget betala returresan och en bötessumma på närmare 50 000 kronor.

Flygbolagen chansar inte, därför släpps personen inte ombord.

– Flygbolagspersonal ska göra en asylprövning på två tre minuter, säger Madelaine Seidlitz som är jurist på Amnesty.

Skulle du säga att EU-länderna lämpar över asylprövningsansvaret till flygbolagen?

– Ja när det gäller transportörsansvaret så är det tydligt så.

Frågan om transportörsansvaret delar både regeringen och oppositionen. I P4 västs mejlenkät svarar bara Sverigedemokraterna blankt nej till en ändring av lagstiftningen, medan moderaterna, och kristdemokraterna är tveksamma till en ändring.

Socialdemokraterna är också tveksamma, trots att deras regeringspartner Miljöpartiet har en annan och bestämd uppfattning.

Precis som Centerpartiet och Folkpartiet vill de skrota transportörsansvaret. Magda Rasmusson är Miljöpartiets talesperson i migrationsfrågor.

– Transportörsansvaret gör det svårare för människor att ta sig till Europa för att söka asyl. Därför är Miljöpartiet kritiska och vill avskaffa det.