Forskare testar nytt skonsamt räkfiske

1:36 min

Räkor har fiskats med trål längs svenska västkusten de senaste hundra åren. Nu ska forskare testa att fiska med bur för att skona miljö och räka på samma gång.

På senare år har både Artdatabanken och Världsnaturfonden rödmärkt räkan eftersom bestånden minskat. En annan förklaring till rödmärkningen är att trålfisket leder till stora bifångster av småräkor som inte vuxit klart, och som kastas tillbaka i havet och dör.

Därför ska forskare vid Lovéncentret, Göteborgs universitets forskningsinstitut i Fiskebäckskil, genomföra burförsöket.

– Det vi är ute efter är att se om vi kan fånga räkor med bur, och i så fall i sådana mängder och av sådan kvalitet att det är kommersiellt lönsamt, säger marinbiologen Matz Berggren som leder projektet.

Men en kritiker pekar i en intervju med Vetenskapsradion på just lönsamheten.

– Jag har svårt att se hur det skulle bli en tillräckligt stor volym för att du skulle kunna få en inkomst på det, säger yrkesfiskaren Charles Olsson i Grebbestad.

Men där har Matz Berggren svar på tal.

– Det är inte lönsamt om man tittar på de volymer man drar in som trålare, nej. Men om man försöker skala ner det hela till en enskild fiskare i en mindre båt så kan det nog vara lönsamt.

Dessutom kan man ta mer betalt för burfiskad räka eftersom den inte blir lika skadad som i bottentrålen. Och tanken är inte att ersätta trålarna med burar, utan de ska komplettera fisket.

– Trål innebär bottenpåverkan, så i områden där vi inte vill ha bottenpåverkan passar burfisket. Sedan finns det ställen där man inte kan fiska med trål, till exempel botten med mycket sten eller klippor. Där är det lätt att sätta ner burar, säger Berggren.

Försöket ska pågå i några månader, och Matz Berggren tror att burarna kommer att börja användas i Sverige om några år.

– Om vi ser att burfiske inte alls kan locka in någonting, vilket jag betvivlar eftersom det går i andra länder, så är det något som vi på sikt kommer att få, säger han.