Shurouq ALBana och Hannan Quloom. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio.
Dörren står öppen för alla invandrare som behöver språkundervisning och samhällsinformation. Shurouq Albana, som är en av eleverna, och Hannan Quloom. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio.

Språkcafé hjälper asylsökande i Åmål

1:20 min

I Åmål har eldsjälen Hannan Quloom startat svenskundervisning för asylsökande med hjälp av Studieförbundet Vuxenskolan.

Hannan kom för åtta år sedan till Sverige och vet hur viktigt det svenska språket är för att komma in i samhället.

– Man behöver kontakten med människor och man behöver få prata. Jag ska fortsätta med den här verksamheten för människorna behöver mycket hjälp, säger Hannan Quloom, som numer är anställd av Studieförbundet Vuxenskolan.

Som nyanländ invandrare kan det ta år att få uppehållstillstånd och därmed svenskundervisning.

Hannan såg problemet och har sedan 2014 tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan drivit ett gratis språkcafé som säkert nått över 100 personer. De hade i annat fall fått sitta i anvisade lägenheter utan hjälp från några myndigheter.

I somras beslutade staten att studieförbunden runtom i Sverige skulle få 30 miljoner kronor för att hjälpa till under asyltiden.

Men det behövs ideella krafter.

– Kom hit och hjälp som språkvänner. Titta in och var med så det blir fler svenskar som de kan prata med. Vi behöver all hjälp vi kan få på frivillig basis, säger Anders Hansson, som arbetar på Studieförbundet Vuxenskolan i Åmål.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista