Uppfinning kan rädda fältryttares liv

2:05 min

Fältridsporten har hittills krävt 15 dödsfall sedan 2009 på grund av att hästar och ryttare kraschat in i fasta hinder, varav de senaste två i Europa i år. Frändeforsbon Mats Björnetun kämpar för att göra sporten säkrare.

Frändeforsaren Mats Björnetun, som arrangerar fältritts-tävlingar på Baldersnäs Herrgård, uppfann för fem år sedan fällbara hinder, som han menar skulle kunna rädda liv om de började användas i högre utsträckning.

– Som arrangör på Baldersnäs vill jag inte sitta på en presskonferens och diskutera olyckorna i sporten, jag vill diskutera det som är positivt, säger han.

Mats Björnetuns intresse för hästar och att lösa tekniska problem resulterade 2009 i en egen uppfinning med fällbara hinder med utlösningsbar mekanik.

– Man har ingen chans att vinna tävlingen om man river ner ett hinder på det här sättet, men däremot har man kanske räddat både häst och ryttare från skador eller dödsfall.

Men det internationella motståndet har varit hårt. Framför allt från engelsmännen som vill ha kvar de traditionella fasta hindren.

– Där har man en mer traditionell syn, har man gett sig in i sporten får man sporten tåla.

Mats Björnetun anses vara den mest sakkunniga inom ridsporten internationellt och anlitas ofta för att prata säkerhet. Ändå används bara ett fåtal fällbara hinder av de totalt 30 som används under en tävling.

Och varken Svenska ridsportsförbundet eller internationella ridsportsförbundet har i dag som krav att dessa ska användas i sitt regelverk.

Hör mer om detta i våra sändningar och här på sajten under dagen.