SD klipper banden med SDU efter valet av ny ordförande

1:29 min

Sverigedemokraternas ledning meddelar idag att de tänker göra verklighet av sitt hot att bryta med ungdomsförbundet efter valet av Jessica Ohlsson som ny ordförande för SDU. 


Jessica Ohlsson från Uppsala var valberedningens förslag när SDU valde ny ordförande efter Gustav Kasselstrand på förbundskongressen på Tanumsstrand. Hon utmanades av Tobias Andersson från Skövde som var den kandidat som hade partiledningens stöd.

Efter drygt två timmars debatt med tal av ombuden från hela landet, hölls en sluten omröstning. Jessica Ohlsson vann den med knapp marginal, 44 röster mot 38 för Tobias Andersson. Två röster var blanka och en var ogiltig.

Inför SDU-kongressen har Sverigedemokraternas partiledning tagit avstånd från Jessica Ohlsson eftersom hon står för en inriktning med en mer nationalistisk än socialkonservativ politik. Idag säger Jimmie Åkesson att de tänker bryta med SDU och istället bilda ett nytt ungdomsförbund som de tänker kalla Sverigedemokratisk Ungdom.

Jessica Ohlsson säger att hon kommer att prata med partisekreteraren Richard Jomshof.

–Partisekreteraren har sagt att han kommer att kalla mig till ett möte för att diskutera hur vi skulle kunna gå skilda vägar. 

Vad kommer du att säga till Richard Jomshof?

– Min utgångspunkt är att vi är Sverigedemokraternas ungdomsförbund och jag är övertygad om att de kommer att dela den uppfattningen. 

Tobias Andersson var besviken efter omröstningen och beklagade resultatet.

–Jag tycker att det är beklagligt och jag tycker att det är ett tecken på att den konfliktlinje som har funnits inom förbundet en längre period återfinns och att man lyckats sätta en så destruktiv kultur i förbundet att man inte lyckas samarbeta med moderpartiet.