Regionstyrelsen vill lägga ner naturbruksskolor

2:25 min

Regionstyrelsen i Västra Götaland vill lägga ner naturbruksgymnasierna i Dingle och Nuntorp. De ska i stället satsa på att erbjuda naturbruksutbildningar på tre orter.

– Jag fick ont i magen. Jag blev ledsen, arg, orolig, säger Lina Stenmyren, som går andra året på Nuntorpsgymnasiet, efter dagens besked. 

Regionstyrelsen vill att gymnasieutbildningarna på naturbruksskolorna koncentreras till tre skolor; Sötåsen, Svenljunga och Uddetorp. Det innebär också att gymnasieutbildningarna på skolorna i Dingle och Nuntorp läggs ner.

– Majoriteten har länge arbetat med frågan och det är klart att det är ett tufft beslut att ta, men det är ett nödvändigt beslut för att kunna säkerställa en god kvalitet på våra utbildningar och skolor, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

I tjänstemännens förslag så skulle skolorna läggas ner till jul, men politikerna vill nu skjuta till pengar så att eleverna inte behöver byta skola förrän nästa höst. 

Att låta eleverna gå kvar på skolorna under hela utbildningen är dock inte aktuellt.

– De har inte behöriga lärare på plats och därmed inte får den utbildning som de har rätt till, säger Birgitta Losman (MP), ordförande i regionutvecklingsnämnden.

Efter dagens besked väljer nu moderaten Gunnar Lidell att lämna styrelsen för naturbruksgymnasierna.

– Ska jag nu administrera och genomföra ett beslut som jag inte står bakom då känns det helt fel, säger Gunnar Lidell.

Slutgiltigt beslut om naturbruksskolornas framtid fattas av regionfullmäktige nästa vecka. Men först ska också regionutvecklingsnämnden fatta beslut i frågan.

Skulle Västra Götalandsregionen ta ett beslut om att lägga ner naturbruksskolorna finns det andra som har planer på att ta över driften.

Robert Svensson, ordförande i Hushållningssällskapet Väst, och Göran Holmberg från Dingle elevförbund, vill nu utreda om det går att fortsätta att driva naturbruksskolorna. 

– Det är ett för dåligt underlag för att ta ett beslut i dag. Och vi har sagt att vi är beredda på att räkna på det här, säger Robert Svensson.