Illegal tobak göder organiserad brottslighet

2:08 min

Den illegala tobaksmarknaden växer. Tobaksbranschens årliga mätning visar på en stor ökning av obeskattade cigaretter i Uddevalla.

Andelen illegala cigaretter på marknaden har mätts sedan 2008 och årets rapport har tagits fram av Tobaksleverantörsföreningen och tobakstillverkaren Philip Morris.

Mätningen görs bland annat genom att plocka tomma cigarettpaket på gatan i ett 30-tal svenska städer. Och andelen obeskattade cigaretter i Sverige ökar, från cirka 13 procent förra året, till 15 procent i år.

Uddevalla är en av städerna i mätningen. Tillståndsenheten i kommunen har satsat kraftfullt på kontroller av tobaksbutiker i stan. Det ledde till att andelen obeskattade cigaretter minskade från 23 procent 2012, till fyra procent förra året.

– Vi hämtade verkligen säckvis i enskilda butiker och lastade polisbilarna fulla, säger Björn Hernius på Tillståndsenheten i Uddevalla.

I årets mätning sticker Uddevalla ut med en rejäl ökning och ligger på 23 procent igen. Trots att Björn Hernius och hans kollegor knappt hittar några illegala cigaretter hos tobakshandlarna längre.

– De som säljs nu säljs inte i butik utan på andra ställen. Det säljs från bilar, i garage, i lägenheter och då är det utanför vår kontroll.