Per-Anders Andersson, kriminalinspektör, och Julia Eklund, åklagarkammaren, bär utredningen. Foto: Mats Öfverström/Sveriges Radio.
Per-Anders Andersson, kriminalinspektör, och Julia Eklund, åklagarkammaren, bär in utredningen på tingsrätten. Foto: Mats Öfverström/Sveriges Radio.

Rekordstor knarkhärva kopplas till Uddevalla

1:38 min

Nu åtalas tolv personer i en gigantisk narkotikahärva med bas i Skövde. Personerna misstänks för att ha handlat med droger för miljontals kronor – bland annat i Uddevalla.

Knarkhärvan är den största i Skaraborgsområdet, där den narkotika som varit i omlopp värderas till tiotals miljoner kronor.

Polisen har gjort stora tillslag och i januari fann man närmare 40 kilo amfetamin på en gård. Vid ett annat tillfälle ska en av de misstänkta ha köpt ett kilo kokain i Stockholm.

Två av de misstänkta ska enligt polisen också ha distribuerat droger till Uddevalla vid minst ett tillfälle. Enligt åtalet ska männen ha åkt från Skövde till Uddevalla med ecstasy-tabletter, amfetamin och kokain till ett värde av 60 000 kronor.

I åtalet beskrivs hur flera av de misstänkta använt sig av våld, hot och utpressning för att få större makt. 

Totalt handlar det om ett 20-tal brottsrubriceringar som de inblandade misstänks för. Förutom narkotikabrott i olika grader åtalas några av de inblandade för penningtvätt, utpressning och misshandel.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista