Sylve Robertsson med en hummertina. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio.
Sylve Robertsson. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio.

79-årige Sylve först ut på hummerpremiären

1:06 min

Precis klockan sju i morse släppte Sylve Robertsson ner sin första hummertina utanför Lysekil. Han räknar med att fånga ett 40-tal humrar innan säsongen är över i december.

Sylve Robertsson, 79, hoppar över ekolod eller annan modern utrustning. I stället hittar han rätt position med hjälp av landmärken. Det har han gjort allt sedan han började fiska hummer som barn på 1940-talet. Som vanligt är han ute tidigt på hummerpremiären.

– Jag vittjar tinorna varannan dag. Mer behövs inte och jag brukar hålla på till december, säger han.  

Hummerpremiären är en traditionstyngd tillställning. Så väl lokalbor som turister ser till att vara ute vid klockan sju på morgonen, tiden då det blir lagligt att fiska. 

Och Sylve Robertsson har sett hur fritidsfisket har ökat, samtidigt som hummerfångsterna minskat. Han har nämligen fört detaljerad statistik på sina fångster från 1960 och framåt. 

– Då var det nästan inga fritidsfiskare alls. Nu är det väldigt många som är ute, säger han. 

Totalt får man som privatperson lägga ut 14 tinor. Sylve Robertsson nöjer sig med tio men tycker ändå att det hade varit bra med en gräns på sex stycken. 

– Det fanns ett förslag om en gräns på sex stycken, då blev det ett fasligt liv. Men jag tycker det hade varit bra för hummern, säger han. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista