Saabfabriken i Trollhättan, ett år efter Spykers övertagende. Dörrar i långa rader. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT.

Många nya industrijobb i Dalsland

1:20 min

Läget för industrin i Dalsland är det bästa på sju år, enligt fackförbundet IF Metall.

– Vi märker en uppgång hos flera företag i Dalsland. Framför allt i Melleruds och Åmåls kommuner. Vi ser att anställningar, både visstids- och fastanställningar, har ökat. Vi ser också mycket övertid, säger Per Källvik, som är ombudsman på IF Metall Norra Älvsborg.

Under de senaste månaderna har runt 50 nya jobb skapats inom industrin, enligt IF Metall.

Det är företag i flera olika branscher som går bra, till exempel underleverantörer till bilindustrin och företag inom platsindustrin.

Per Källvik säger att flera företag har anställt och att det är allt från 1 till 14 personer som då har fått jobb.

Sedan finanskrisen har industriföretagen i Dalsland haft det tufft, men nu ser det annorlunda ut. Läget är det bästa sedan 2008, menar ombudsmannen Per Källvik.

– Ja, det vill jag säga. Så mycket visstidsanställningar och tillsvidareanställningar, som vi har haft de senaste månaderna i norra Dalsland, har vi inte haft på flera år.

Att det går bra för några av de större företagen ger också ringar på vattnet.

– Vi ser också att många av de lite större företagen har skaffat sig underleverantörer som finns i närområdet och när det börjar gå bra så ökar också beläggningen på underleverantörerna. Det smittar av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista