Hans Kristiansson. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Hans Kristiansson. Foto:Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Gunhild dog på Näl – NU-sjukvården frias från kritik

1:54 min

85-åriga Gunhild Kristiansson dog på Näl förra sommaren, efter att hon bollats runt och fått sin diagnos försenad på grund av bristande kontakter mellan olika instanser i vården. Nu friar Inspektionen för vård och omsorg sjukvården från ansvar.

Gunhild Kristianssons make Hans anmälde sjukvården till Inspektionen för Vård och omsorg, och nu har de fattat ett slutligt friande beslut. Men med ett dubbelt budskap.

Hans läser högt ur beslutet:

– "IVO menar dock att vårdgivaren bör beakta dessa synpunkter och ta dem på allra största allvar."

När Gunhild blev sjuk dröjde det länge innan hon fick rätt behandling. Hennes väg genom vården, under tiden som hon blev allt sjukare och fick allt svårare att andas, kantades av missförstånd och missade överlämningar.

Till slut dog hon i lungfibros, i juni förra året, efter att läkare beslutat avbryta behandlingen utan att anhöriga blivit underrättade.

Maken Hans anmälde hela hanteringen till IVO, som beslutade att fria vården från ansvar, men Hans gav sig inte. Efter ett möte, och en ursäkt för det bristande bemötandet, från chefsläkaren Per Lundgren kompletterade han sin anmälan, och IVO fick ta ställning igen.

Men man står fast vid sitt första beslut och Hans tror fortfarande inte riktigt att de kan ha läst igenom hans anmälan ordentligt.

– Vi har skrivit att hon skulle fått en tid till lungkliniken tre veckor efter besöket hos doktorn, och hon kom dit tre månader efter. De kan ju inte säga att de har läst papperen.

Enligt chefsläkaren Per Lundgren är det ändå ovanligt att IVO reserverar sig och uppmanar sjukvården att ta Hans Kristianssons synpunkter på största allvar. Han menar också att NU-sjukvården gör sitt bästa för att det inte ska upprepas.

Vad tänker du när du hör det?

– Jag tänker att det är mest ord. Så länge de inte kan ordna kommunikationen och samarbeta så har jag inget förtroende för dem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista