Dingle Naturbruk studenten. Foto: Marie Mattsson/P4 Väst.
Foto: Marie Mattsson/Sveriges Radio.

Dingle och Nuntorp blir kvar till 2017

Bo Carlsson (C): Nu finns det hopp
1:10 min

Regionfullmäktige fattade i dag beslut om framtiden för naturbruksgymnasierna Dingle och Nuntorp – som blir kvar till sommaren 2017.

Under debatten om naturbruksgymnasiernas framtid i regionfullmäktige i dag la den styrande majoriteten, som tidigare förespråkat en nedläggning av naturbruksskolorna Dingle, Nuntorp och Strömma till sommaren, ett tilläggsyrkande om att skolorna ska bli kvar fram till 2017 istället.

Bo Carlsson (C), som hade tänkt rösta emot sitt eget parti i frågan, är nöjd med att skolorna får leva kvar lite längre. 

– Vi kan inte vara utan lantbruksutbildning i hela Fyrbodal, det är helt omöjligt.

En nedläggning först 2017 ökar möjligheten för andra att ta över och driva vidare skolorna. 

Hushållningssällskapet Väst vill utreda om man har möjlighet att ta över naturbruksgymnasierna i Dingle och Nuntorp tillsammans med Dingle elevförbund. 

– Vi kan aldrig ta över en stängd skola, men är det så att skolan lever till 2017 eller 2018, så ska vi seriöst, i dialog med regionen, se över det här, säger Robert Svensson, som är ordförande i Hushållningssällskapet Väst.

För Birgitta Losman, miljöpartist och ordförande i regionutvecklingsnämnden, kändes beslutet trots allt bra, även om hon och de övriga från den politiska blå-gröna majoriteten fick ändra sig något.

– Jag tycker ändå att det blir bra, nu blir det tydligt att vi kan ge uppdraget till naturbruksstyrelsen att här ska utbildningarna från 2017 ligga och så blir det en mjuk övergång, säger Birgitta Losman (MP).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".