Kronprinsessan Victoria med följe på Restad gård. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
1 av 2
Kronprinsessan Victoria med följe på Restad gård. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio
Kungen och kronprinsessan Victoria. Foto: Adam Ihse/TT
2 av 2
Kungen och kronprinsessan Victoria var på Restad gård i Vänersborg under torsdagen. Foto: Adam Ihse/TT

Kungligt besök på Restad gård

1:51 min

Kung Carl Gustaf och kronprinsessan Victoria besöker Vänersborg och Uddevalla i dag med fokus på migration och integration. Då passar kungen på att visa sitt stöd för flyktingarna igen.

Kung Carl Gustaf har gjort frågorna om migration och integration till sina viktigaste frågor under året. I dag besökte kungen tillsammans med kronprinsessan Victoria Restad gård i Vänersborg men också vuxenutbildningen i Uddevalla. 

Kungen och kronprinsessan fick en inblick i flyktingarnas tillvaro i Sverige - men han hann också med att äta en efterrätt tillsammans med en syrisk familj, som nu väntar på att slussas ut till en lägenhet. 

– De var trevliga, nästan som vänner. Kronprinsessan Victoria var verkligen intresserad och frågade vad jag skulle göra, säger Motas Safadi.

Kungen tog också i tillfället i akt att prata med P4 Väst. Efter ett besökt på Kumlienskolan där han träffade lärare och elever.

 – Man ser glöden i ögat, och att de verkligen vill lära sig, sa kung Carl XVI Gustaf.

I samband med besökte kommenterade kungen den pågående flyktingkrisen. 

– Jag tror att vi alla känner, att folk i nöd måste vi hjälpa så gott vi kan, sa kungen som också tog upp kungafamiljens eget engagemang.

Landshövdingen Lars Bäckström berömde kungen och menade att det hade ett stort symbolvärde att han väljer att fokusera på integration- och migration. Bäckström har tidigare i veckan skickat ett brev till kommunerna i Västra götaland och uppmanat dem att hitta fem lägenheten dit flyktingar kan flytta. 

– Vi måste alla försökte hjälpa till så gott vi kan, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista